V odvetě proti Klokanům mají Hanáci další příležitost odrazit se k lepším zítřkům. Pod vedením trenéra Václava Jílka dost možná úplně poslední.

Plzeňský stoper Luděk Pernica se raduje po druhé brance do sítě Dinama Záhřeb.
Zápas, na který jsem v Plzni čekal, říká dvougólový střelec Pernica

Vystoupení v prvním jarním zápase s Jabloncem vyděsilo nejen fanoušky a židle pod koučem se podle všeho pořádně rozviklala.

„Byli jsme hodně zaskočeni tím, jak se mužstvo prezentovalo. Příprava a všechny indicie ukazovaly na něco úplně jiného, než jsme předvedli. Podpořeno to bylo ještě naprosto triviálními taktickými chybami. Bylo to velké zklamání,“ komentoval s téměř týdenním odstupem porážku 1:2 Jílek.

„Pachuť z tohoto zápasu byla velká. Teoreticky jsme i tak mohli vytěžit bod, ale zaslouženě jsme nezískali nic. Věřím, že proti Jablonci to byl zápas blbec a už se to nebude opakovat,“ doplnil.

Další nezdar už by se vysvětloval velmi těžko, byť situace prý nestojí vysloveně tak, že sobotní porážka v Ďolíčku, rovná se Jílkův konec

Brankář Slavie Ondřej Kolář.
Slávista Kolář měl v EL napilno: Dobrý výsledek. Do Belgie pojedeme s nadějí

Existenční zápas o šest bodů

Na druhou stranu důležitost zápasu je jasně daná. Bohemians mají stejně jako Sigma 19 bodů, jen lepší skóre je staví mimo barážové pozice. Navíc Klokani nevyhráli devětkrát za sebou a nedali gól 360 minut. Zkrátka existenční zápas o šest bodů.

Sigma do něj půjde bez vykartovaného dua Martin Nešpor a Lukáš Kalvach. Zejména absence defenzivního štítu Kalvacha je pro Sigmu citelná.

„Je to klíčový hráč,“ nezastíral Jílek už po Jablonci. „Chceme se však prezentovat týmově a připravujeme se celou dobu tak, že i když jeden hráč vypadne, tak jsme schopní hrát pořád stejně,“ prohlásil.

Nejistý je také start Václava Pilaře, který si nechal v jarní premiéře ošetřovat stehno a v týdnu trénoval s úlevami.

Tomáš Řepka.
Tomáš Řepka má další problém, před soud míří i kvůli alimentům

Sigma? Fotbal umí, ale je na tom podobně

Bohemians bude oproti minulému utkání na Spartě, kde padli až kvůli penaltě v 90. minutě, scházet Vladislav Ljovin, který viděl na Letné červenou kartu.

„Na Spartu jsme jeli po chřipkové epidemii, ale teď už máme za sebou téměř další týden v tréninkovém procesu. Na papíře jsme na tom tedy dobře. Dokonce asi budeme muset poslat někoho na tribunu, což už jsem hodně dlouho nezažil,“ řekl Martin Hašek, trenér Klokanů.

Tomu s největší pravděpodobností budou stále scházet Puškáč, Švec či bahrajnský útočník útočník Jusuf, který byl jedním ze strůjců podzimního velkého obratu v Olomouci. Střelec vítězné branky Martin Hašek mladší už naopak navléká dres Sparty.

Semifinále poháru UEFA Girondin de Bordeaux - Slavia Praha v dubnu 1996. Zleva Ondrej Krištofik, Radek Bejbl, Zinedine Zidane, Jiří Vávra.
Slavia proti Zidanovi. To bylo něco, vzpomíná Šmicer na semifinále UEFA

Jeho místo ve středu pole tak obsadil Kamil Vacek. Zájem o něj měla v zimě také Sigma. Její odchovanec dal ale přednost pražskému klubu.

„Postavení Olomouce je jen důkazem, jak je liga nevyzpytatelná. Fotbal hrát umí, teď jsou na tom ale podobně jako my,“ říká Hašek.

Utkání má výkop naplánován na sobotní 15. hodinu.

Vylepší si postavení domácí soubor, nebo Jílkovi svěřenci svého trenéra podrží a znovu o něco posílí jeho pozici?

Roman Hubník.
Plzeňský kapitán Hubník: Dinamo Záhřeb? Těžký a velmi nepříjemný soupeř