V Německém fotbale se vydali proti proudu. Transgender, intersexuální a nebinární lidé si od nové sezony mohou vybrat, jestli chtějí hrát s muži, nebo s ženami. „Přestoupit“ přitom mohou kdykoliv to uznají za vhodné.

„Hráči s osobním (genderovým) statusem, který je „různorodý“ nebo „bez reference“, a ti, kteří změní své pohlaví, se mohou sami rozhodnout, zda budou hrát za mužský nebo ženský tým. Učinit tak mohou ve chvíli, kdy se pro změnu rozhodnou,“ uvedla Německá fotbalová federace. Nové pravidlo se bude týkat všech úrovní včetně mládeže, futsalu a amatérského fotbalu.

Americká transgender plavkyně Lia Thomasová.
Plavání či ragby. Transgender sportovci mají problém, zákaz se šíří jako lavina

„Státní a regionální asociace, ale také relevantní lidé na základní fotbalové úrovni již delší dobu signalizují, že panují nejistoty, jak vyjít vstříc transgender, intersexuálním a nebinárním hráčům. Proto velmi vítají zavedení národního komplexního pravidla o právu hrát," nechala se slyšet Sabine Mammitzschová, která se v Německu stará o ženský a dívčí fotbal.

Fotbal znamená rozmanitost

V Německu tento model testují od roku 2019. „Zkušenosti ukázaly, že to neohrožuje integritu soutěže. Koneckonců, všichni lidé mají různé fyzické síly a schopnosti, které vedou k úspěchu pouze společně v týmu, bez ohledu na pohlaví,“ opírá se německý svaz o výsledky experimentu.

Bývalý německý fotbalista Thomas Hitzlsperger přelomový krok federace uvítal. „Fotbal znamená rozmanitost a Německá fotbalová federace se k ní také zavázala. Regulací herního zákona vytváříme další důležité předpoklady pro to, aby mohli hrát lidé různých genderových identit,“ řekl velvyslanec DFB pro rozmanitost.

Sergio Ramos a Idrissa Gana Gueye.
Nechci dres s LGBT symboly, to radši nehraju. Hvězda PSG se vymezila už podruhé

„Lidé by měli pochopit realitu. Musíme začít od inkluze, tečka,“ má jasno americká fotbalová hvězda Megan Rapinoeová, která se v rozhovoru pro TIME ohradila proti zákazu transgender sportovkyň v ženském sportu. „To je prostě nechutné,“ řekla.

První transgender ženou, která si zahrála fotbal na profesionální úrovni, se stala Mara Gómezová z Argentiny, která v roce 2020 nstoupila za tým Villa San Carlos. „Nikdy jsem ani nesnila o tom, že si zahraju v první lize. Pár let zpátky bylo nemyslitelné o tom mluvit, ale teď se otevírají nové cesty,“ svěřila se. „Fotbal pro mě byl vždycky terapíí. Žila jsem na hraně smrti a fotbal mi zachránil život.“