Moment, který před pár dny tolik naštval Neymara a rozesmutnil Paříž, potvrdil zvláštní trend ve fotbale: pokutové kopy čím dál častěji rozhodují zápasy.

Zápas 25. kola FORTUNA:LIGY 1. FK Příbram - Slavia Praha 0:2.
Slavia navýšila náskok na čele ligy. V Příbrami vyhrála i s pozměněnou sestavou

Penalty a video ve fotbale - InfografikaZdroj: Deník„Penalta je jednoduchá cesta ke skórování,“ pravil kdysi legendární Pelé. Bezesporu. Útočníci trénují pokutové kopy takřka pořád, aby opravdu dali gól. Naopak před trenéry je tady jiný úkol: měli by naučit své ovečky ve vápně bránit dle pravidel.

Penalt je víc

Tím jsme se dostali k meritu věci: fauly či jiné prohřešky na penaltu už nezůstanou bez povšimnutí. „Obránci si musejí zvyknout, že video odhalí jejich doposud stěží viditelné prohřešky,“ vysvětlil Deníku Jiří Kureš, předseda pravidlové komise Fotbalové asociace České republiky.

Pro konkrétní příklad jeho slov není třeba chodit daleko. Pamatujete na derby mezi Bohemians a Slavií? Video zcela změnilo utkání domácí nevedli 1:0, ale čelili penaltě. Inkasovali. A rázem to bylo 0:1. Když už jsme v Česku: od zavedení asistenta u obrazovek stoupl počet pokutových kopů skoro až astronomicky. Nejvíce z nich těží Slavia, ale častěji se píská i ve prospěch Sparty a Plzně.

Obránce Sigmy Vít Beneš
Beneš: Ruka to byla. Když se sudí vracel k videu, věděl jsem, že pískne penaltu

„Desítky“ zkrátka hýbou fotbalem. Ovšem kdo ví, jak tomu bude za pár let… „Jde o chvilkový jev. Vždyť v pravidlech jsou penalty odjakživa,“ zmínil Kureš.

Video není všude

Přesto: nestála by za zvážení určitá úprava? Ještě jednou se vraťme k legendě. Pelé totiž kdysi o penaltě také řekl: „Je to skoro zbabělost.“ A proto občas zaslechnete návrh (a nejen od brankářů): Co třeba posunutí penaltové značky? Exekutoři už by to neměli tak jednoduché…

„Žádné změny bych nedělal. Na fotbal se díváme kvůli gólům a pravidla mají v podobných případech zvýhodňovat právě útočící tým,“ konstatoval Kureš.

Benjamin Tetteh, Guélor Kanga a Costa z pražské Sparty
Úspěch i bez Dočkala. Sparta díky dvěma penaltám přetlačila Olomouc

Leč i tady je problém. A teď hodně často skloňovaný. Video není všude. Na českých hřištích ho najdete jen v „nejlepších“ zápasech. A zatímco Liga mistrů už ho má, Evropská liga ještě ne…

Penalty v Lize mistrůFunkcionáři z UEFA původně video v Lize mistrů nechtěli. Nakonec změnili názor a zavedli jej od osmifinále. A penalt přibylo. Video zásadně ovlivnilo série mezi PSG a Manchesterem United, Portem a AS Řím i Juventusem a Atléticem Madrid.

Fotbal se posunul, říká Horst Siegl

S penaltami má bohaté zkušenosti, jen v české lize jich za svou kariéru zahrál třináct. Na vůbec první v ostrém utkání už si nicméně bývalý sparťanský kanonýr Horst Siegl nevzpomíná. „Zato si dobře pamatuju tu nejdůležitější. Bylo to ve skupině Ligy mistrů proti Bordeaux, mohl jsem z pokutového kopu rozhodnout a neproměnil jsem,“ lituje při vzpomínce na září 1999.

I vyhlášený střelec se holt někdy utne. „Nebyl jsem tehdy v pohodě, i když jsem nosil kapitánskou pásku. Říkal jsem si, jak je najednou brána malá a gólman velký,“ usmívá se. Nepřímo tak potvrzuje známou pravdu: penalty jsou hlavně o pevných nervech.

Penalta v pravidlech„Nařizuje jej rozhodčí proti družstvu, jehož hráč se v době, kdy je míč ve hře, dopustí ve vlastním pokutovém území jednoho z deseti přestupků, za něž se nařizuje volný přímý kop.“

K přestupku dochází, když bránící hráč: a) kopne, nebo se pokusí kopnout protihráče, b) podrazí, nebo se pokusí podrazit protihráče, c) skočí na protihráče, d) udeří, nebo se pokusí udeřit protihráče, e) vrazí do protihráče, f) strčí do protihráče, g) drží protihráče, h) plivne na protihráče, i) při odebrání míče se tělem dotkne dříve protihráče, j) úmyslně zahraje míč rukou

„Pozor, dají se i nacvičit, my na nich často pracovali před pohárovými zápasy. Rozdíl je v tom, že v dnešní době mají gólmani exekutory lépe načtené. Fotbal se dost posunul,“ říká.

Z EUFORIE K ŠÍLENSTVÍ ZA PÁR VTEŘIN. Ještě před pár okamžiky se fotbalisté Bohemians radovali z vedoucího gólu v síti Slavie. Jejich radost ale přerušil rozhodčí, který po přezkoumání videa branku odvolal a naopak proti klokanům nařídil pokutový kop.
Nadšení střídá rozčarování. Video má být všude, vzkazují trenéři

Mimo individuální dovednosti šly kupředu rovněž moderní technologie. Konkrétně video: to pomáhalo třeba v osmifinále Ligy mistrů či při nedávném šlágru FORTUNA:LIGY Bohemians se Slavií. I když, pomáhalo… „Nejsem zastáncem penalt za lehké držení. Stejně tak by mělo být jasné, že když je ruka ve vápně, automaticky se kope. Ano, rozhodčí si svá rozhodnutí díky videu obhájí, jen divák sem tam neví, co si myslet,“ krčí rameny.

Jedním dechem však dodává: „To ale není chyba fotbalistů. A na druhou stranu – aspoň padá víc gólů, ne?“

Dá se i dobře chytit

Možná vás to překvapí, ale penaltový primát v Česku nedrží fotbalisté Slavie. Vůbec nejvíce zkušeností s pokutovými kopy mají v Čáslavi. Tým, který hraje divizi, letos proměnil stěží uvěřitelných 43 penalt. A vždy šlo o soutěžní zápas.

24. kolo FORTUNA:LIGA, SK Slavia Praha - FC Baník Ostrava, 10. března 2019 v Praze.
Tak simulování, nebo penalta? Video bylo v Edenu dvakrát proti Baníku

Pokud tušíte, že je v tom háček, nemýlíte se. Funkcionáři před lety zavedli v nižších soutěžích v Čechách (nikoliv na Moravě) speciální pravidlo – po remíze se kopou penalty. Utkání má vždy vítěze. „Takový je trend. Nejsem toho zastáncem, ale nemám s tím problém,“ zmínil čáslavský kouč Radim Truksa.

A teď už zpátky k jeho týmu a letošní bilanci. Mužstvo ze středních Čech absolvovalo neuvěřitelných osm rozstřelů. Znamená to, že na pokutové kopy došlo v jeho každém druhém zápase. „Sedmkrát jsme vyhráli, a to je speciálně netrénujeme,“ usmál se Truksa.

Velkou pochvalu si obvykle vyslechne brankář Michal Kubát. „Řadu penalt už chytil, většinou vystihne směr. I proto nesouhlasím se rčením, že penalta se nedá chytit, ale jen špatně kopnout,“ podotkl čáslavský trenér. Mimochodem – Čáslav je také nejlepším týmem divize C.

Trenér Oldřich Machala
Machala po prohře zuřil kvůli penaltě, která rozhodla bitvu Prostějova s lídrem