Olomoucké dorostence čeká ve středu v play-off, které se hraje na jediný zápas, pořádná fuška.

„Přijede obrovská kvalita, jeden z top týmů Evropy. Akademie Lyonu má obrovskou tradici. Bude to zajímavé porovnání té naší olomoucké a opravdu špičkové francouzské akademie,“ těší se trenér Tomáš Janotka.

Výčet hvězd, které z akademie francouzského klubu jen za poslední léta vzešly, budí respekt. Jména jako Karim Benzema, Samuel Umtiti či Corentin Tolisso znají fanoušci na celé planetě. Real Madrid, Barcelona, Bayern Mnichov – to jsou zase adresy, kde tito hráči působí dnes. Takovou kvalitu zkrátka Lyon ve své líhni produkuje.

Majitel Baníku Ostrava Václav Brabec (vpravo) na snímku s Markem Jankulovskim.
Chci vyhrávat, jsem takový. Baník byl, je a bude, říká majitel klubu Brabec

Odchovancem Lyonu je třeba také Anthony Martial. Hvězda Manchesteru United sice přestoupila do Anglie z Monaca, ale kopat se učila právě v Lyonu.

Jméno Martial najdeme i na soupisce soupeře Sigmy. Alexis je bratrancem člena kádru posledních mistrů světa.

Talent za 130 milionů

Největší pozornost ale na podzim připoutal jiný hráč. Lenny Pintor nastřílel v základní skupině proti Manchesteru City, Šachtaru Doněck a Hoffenheimu tři branky. Do Lyonu přišel v srpnu na konci přestupového okna z Brestu za, a teď se podržte, 5 milionů eur (asi 130 milionů korun).

Jen tak pro porovnání. Z celé české FORTUNA:LIGY má podle specializovaného serveru transfermarkt.de takovou hodnotu jen plzeňský záložník Patrik Hrošovský. Dva nejhodnotnější hráči áčka Sigmy Jakub Plšek a David Houska stojí jen pětinu.

„Lyon prohrál ve skupině jediný zápas s Hoffenheimem. Ve většině utkání byli lepší, dvakrát porazili Manchester City, poradili si i se Šachtarem Doněck. Síla je vysoká,“ upozorňuje trenér Tomáš Janotka. Na druhou stranu jeho svěřenci budou chtít ukázat, že cena na papíře nebo na internetu se nerovná výkon na hřišti.

Tomáš Řepka
Řepka jde do vězení. Za porušení podmínky si má odsedět devět měsíců

„V přípravě jsme měli soupeře jako Augsburg nebo Žilinu, to by pro nás měly být dostatečné prověrky. Těšíme se na zajímavé porovnání,“ říká kapitán olomouckého dorostu Jan David.

„Sledovali jsme nějaká videa. Určitě je to vyspělý tým. Jsou tam urostlí hráči, ale to by pro nás snad neměl být problém. Výhodou by pro nás mělo být domácí prostředí. Věřím, že nás fanoušci poženou,“ dodal David.

Vstupné pomůže Patrikovi

Sigma se v zápase chce pokusit překonat rekord v návštěvnosti na UEFA Youth League, který drží zápas dánského Esbjergu proti Chelsea, jenž navštívilo 3612 fanoušků.

Výtěžek ze vstupného navíc pomůže nemocnému tříletému Patrikovi ze Šternberku, který trpí svalovou atrofií. Vstupenky na zápas stojí padesát korun a k dostání budou i v den zápasu. Nemocnému chlapci se dá pomoci i bez návštěvy zápasu. Přes ticketportal.cz se prodávají i lístky do sektorů, které budou uzavřeny, a to v různých cenových hodnotách.

„Jeden fanoušek nakoupil dokonce vstupenky za deset tisíc korun,“ prozradil Michal Zbraněk z tiskového oddělení olomouckého klubu.

„Jsme rádi, že zápas má i takový motiv. Moc bychom si přáli, abychom překonali rekord v návštěvnosti na Youth League a aby příspěvek Patrikovi byl co nejvyšší,“ dodal kouč Janotka.

Symbolický šek bude malému Patrikovi předán v poločase utkání, které má výkop naplánován na 16 hodin.

Martin Sladký. Zápas fotbalové Fortuna ligy Bohemians Praha 1905 - SK Sigma Olomouc v Ďolíčku.
Střelec Sladký: Nehráli jsme jen o trenéra, ale za celou Sigmu
Zápas fotbalové Fortuna ligy Bohemians Praha 1905 - SK Sigma Olomouc v Ďolíčku.
Sigma i Jílek žijí! Hanáci vyhráli důležitý zápas na Bohemians

TOP 5 hvězd z akademie Lyonu

KARIM BENZEMA
(Real Madrid, 31 let)
Do áčka Lyonu začal naskakovat už jako sedmnáctiletý. Letos v létě to bude deset let, co jej koupil za 35 milionů eur Real, za který už nastřílel téměř 140 gólů.

ALEXANDRE LACAZETTE
(Arsenal, 27 let)
Další útočník z vyhlášené líhně. Za Lyon hrál od 19 let. Od roku 2017 působí v Arsenalu, který za něj vysázel 53 milionů eur.

SAMUEL UMTITI
(Barcelona, 25 let)
Obránce kamerunského původu strávil v áčku Lyonu čtyři roky, než jej za 25 milionů eur vykoupila Barcelona. S tou už vyhrál ligu, pohár i superpohár. S reprezentací zase juniorské i seniorské MS.

CORENTIN TOLISSO
(Bayern Mnichov, 24 let)
Členem kádru loňských světových šampionů je i šikovný záložník, který kope od léta 2017 v Německu. Odstupné pro Lyon tenkrát dělalo 47,5 milionu eur.

ANTHONY MARTIAL
(Manchester United, 23 let)
Do Anglie to vzal přes odbočku v Monaku, které za něj dalo v létě 2013 5 milionů eur. O dva roky později inkasovalo 60 milionů, tedy dvanáctkrát tolik. V kádru týmu je nyní jeho bratranec Alexis Martial.

Pavel Vrba
Boj o titul? Ještě to bude drama