„Nedělá nám to problém,“ odvětil arbitr, když mu naznačil nepsaný šéf sudích, že by měla být Sparta úspěšná.

Utajená schůzka v Kolíně. Vladimír Šmicer přijel za funkcionáři z okresních klubů jednat o jejich záměrech i Fotbalové evoluci
Lži o převratu v českém fotbale. Víme, co se řešilo na tajné schůzi se Šmicerem

Královec poté Liberec poškodil, a to skandálně. Po zřejmém a zákeřném dupnutí na soupeře nevyloučil Martina Frýdka. Sparta nakonec trofej vyhrála.

Že vznikla před finále tato dohoda, se provalilo v úterý, Královec ten večer pískal v Londýně zápas Ligy mistrů ChelseaAjax. Jak symbolické! V Evropě patří mezi elitu (měl pískat i na Euru 2020), doma je kontroverzní.

Královec a Letenští
Není to překvapení. Pavel Královec, který za 19 sezon ve fotbalové lize odřídil jako hlavní sudí 274 utkání, nejčastěji pískal Spartu. Letenským to dozajista vyhovuje, jejich bilance v těchto duelech je nadmíru uspokojivá.

Zápasy: 52
Výhry: 30
Remízy: 13
Prohry: 9
Skóre: 91:48
Penalty: 10:2
Červené karty: 1:6
Zdroj: csfotbal.cz

Tenhle rodák z Domažlic, tedy z Berbrova kraje, je považován za sudího blízkého Spartě, který však (paradoxně) není prakticky nasazován na největší ligová utkání.

Začněme druhým faktem. Derby Sparta:Slavia rozhodoval pouze třikrát. Letenští slavili dvakrát, jednou šlo o remízu, již slávistům zajistila penalta v nastaveném čase. Královec tento duel vůbec nezvládl, hned čtyřikrát musel jeho verdikty korigovat videosudí.

Duel Sparty s Plzní Královec nevedl nikdy, Slavii s Viktorií jednou, ale ještě v době, než se Západočeši stali mocnou silou.

„Jedu tam, kam mě pošlou,“ bránil se několikrát. Někdejší šéfka sudích Dagmar Damková (Berbrova manželka) vysvětlovala, že kvůli zápasům v Evropě potřebuje Královec klid.

Zvláštní…

Hlavní Královcovou značkou je však náklonnost ke Spartě. Vedle posledního finále poháru se najde dost příkladů, kdy jí pomohl.

Ondřej Lípa, dříve fotbalový komentátor, pak funkcionář a nyní jeden z manažerů iniciativy Fotbalová evoluce
Změň okres, změníš fotbal. Lípa o iniciativě: Samy osobnosti nic nezmůžou

Tady je pár vybraných: V říjnu 2017 jí daroval penaltu v duelu s Baníkem. V květnu 2019 odpustil Costovi jasnou červenou po zákroku na ostravského Martina Filla. V listopadu stejného roku pak v Jablonci sebral domácím výhru ne- uznáním gólu po údajném faulu. Viděl ho jen on.

Nyní mu může toto přimknutí ke Spartě zlomit vaz. První důkaz už je tu, do konce roku nebude pískat ligu.