Máte za sebou zimní přípravu. Jaká byla ve srovnání s těmi předešlými?
Byla především kratší. To my fotbalisté máme rádi (směje se). Začali jsme funkčními testy a vlastně za další čtyři týdny už máme první mistrovský zápas. První dva týdny v Plzni jsme něco naběhali a posilovali jsme. Další dva týdny na soustředění ve Španělsku jsme se věnovali herní stránce a ladili formu k prvnímu soutěžnímu zápasu.

Měli jste štěstí na počasí. První dva týdny doma byla mírná zima, a když uhodily mrazy a začalo sněžit, ujeli jste za teplem do Španělska…
To máte pravdu, počasí nám vyšlo náramně. Bylo to dobře, na umělém trávníku se ve sněhu a v mrazu moc dobře netrénuje. Dva tréninky a jeden zápas jsme sice sehráli na vyhřívaném trávníku, ale snažili jsme se ho šetřit, abychom si ho nezničili. Ve Španělsku jsme naopak mohli vyhřívaný trávník využívat naplno, což byla velká výhoda.

Na co si při tréninku či zápasech na umělém trávníku musíte dávat největší pozor?
Hlavně při soubojích, když dojde k náhlé změně směru pohybu, raději to proběhnu, než abych se zasekl, a může tím dojít ke zranění. V tom dokáže být hřiště s umělou trávou nebezpečné.

V Plzni jste mohli poprvé v zimě využívat hřiště s vyhřívaným přírodním trávníkem v areálu v Luční ulici. Jak jste tuto novinku uvítal?
Já už to znám z Německa, už když jsem působil v Hertě Berlín, měli jsme rovněž vyhřívaný přírodní trávník. Umělý trávník jsem za tři a půl roku v Hertě zažil snad jen dvakrát, kdy celou noc sněžilo a nestačil se sníh ze hřiště odklidit. To, že máme doma možnost trénovat na přírodním trávníku, je pro nás velmi důležité. Mohli jsme kotníky i kolena pošetřit. Myslím, že jsme se Spartou u nás jediní, kdo má vyhřívané tréninkové hřiště.

Ve své kariéře jste zažil nespočet zimních příprav. Jak tuto nutnou dřinu ve svém věku snášíte a co musíte udělat, abyste ji zvládl bez zranění?
Pokud jsem zdravý, tréninkové dávky zvládám bez problému a po kondiční stránce jsem na tom velice dobře. V čem je oproti dřívějšku rozdíl, že kladu velký důraz na rehabilitaci. S fyzioterapeuty cvičíme sérii cviků, kterou pravidelně dodržuji, a zatím mně to vyhovuje.

Ilustrační foto.
Přijede tisícovka fanoušků Záhřebu, policie je v pozoru


V prvních třech domácích přípravných zápasech jste stříleli góly jako o závod, na soustředění ve Španělsku jste ale měli mušku vychýlenou. Čím si to, kromě vyšší kvality soupeřů, vysvětlujete?
Musím zdůraznit, že zejména v prvních poločasech zápasů ve Španělsku jsme si vytvořili dostatek gólových šancí. Určitě jsme měli na to, abychom zápasy zvládli lépe výsledkově, trápila nás ale koncovka. Věřím, že to do prvního soutěžního zápasu vyladíme a najedeme opět na vítěznou vlnu.

Ve Španělsku jste sehráli čtyři zápasy. V kterém utkání se vám výkon týmu zamlouval nejvíce?
I když jsme nakonec prohráli 1:2, nejvíce se mi líbil první poločas zápasu s CSKA Sofia. Po herní stránce to byl náš nejlepší výkon, ale opět jsme neproměnili šance. Potom jsme dostali gól z penalty, a když se to hodně prostřídalo, přišla ztráta koncentrace a druhý gól soupeře.

Jak soustředění ve Španělsku hodnotíte?
Pozitivně. Měli jsme dobré počasí, kvalitní hřiště, výborné zázemí, servis, klid na přípravu. Trochu nás trápil vítr, který foukal od moře, což se zákonitě projevilo i na kvalitě hry. Naopak energie ze sluníčka je vždycky příjemná.

Vloni v zimě jste absolvovali dvě kratší soustředění v teple, letos jedno delší, skoro dva týdny. Co vám více vyhovuje?
Těžko říct. Podle mne je ideální délka soustředění deset dnů, když je delší, je to ke konci už znát. Všichni se už těší domů. Kromě mě v mužstvu tak dlouhé soustředění nezažil nikdo. Když jsem hrál v Moskvě, měli jsme během zimy dokonce tři dvoutýdenní soustředění. To si u nás asi málokdo dokáže představit. Na druhou stranu ani dvě soustřední nejsou ideální, ztrácíte spoustu času únavným cestováním a několikrát skáčete ze zimy do tepla a naopak, což pro organismus není vůbec příjemné.

Přípravu absolvovaly tři zahraniční posily, Erik Pačinda, Jean-David Beauguel a Joel Kayamba. V čem můžou být pro Viktorii přínosem?
Kays (Kayamba) je velmi rychlý, dynamický hráč s výbornou technikou, což bude pro naši ofenzivu přínosem. Bogy (Beauguel) je gólový útočník s nebezpečnou levačkou, dokáže zahrát i standardní situace. Je vysoký, když hraje na hrotu útoku s Chorasem (Chorý), může být naše hra na dvě věže pro soupeře hodně nepříjemná. Pačis (Pačinda) už s námi trénuje od loňského podzimu a je to gólový hráč. Myslím, že nám mohou všichni tři pomoci.

FK Mladá Boleslav - FC Viktoria Plzeň
Posily Beauguel s Kayambou zařídily gól, na výhru to bylo málo

Jak zapadli do kabiny?
Velmi dobře. Kays mluví dobře česky, což je důležité. Bogy je trochu v ústraní, hodně se baví s Kaysem nebo Jirkou Pirochem, kteří oba rovněž mluví francouzsky. Mají chuť zapojovat se do konverzace. Věřím, že to tak bude pokračovat.

S týmem se připravovali i dva mladíci Pavel Šulc a Tomáš Kepl. Jaký v nich vidíte potenciál? 
Potenciál určitě mají, ale oba si na dospělý fotbal teprve zvykají. Potřebují na sobě ještě hodně pracovat. Mysleli si, že přenesou některé prvky dorosteneckého fotbalu do chlapského, ale velmi rychle narazili. Mají méně času na zpracování míče, na přihrávky. Je dobře, že s námi trénovali, zkusili si to, ale mají před sebou ještě dlouhou cestu.

Čeká vás ostrý start do sezony, hned na úvod několik těžkých soupeřů včetně dvojzápasu v Evropské lize s Dinamem Záhřeb a domácího utkání proti vedoucí Slavii. Nakolik mohou tyto zápasy ovlivnit průběh jarní části sezony?
Začátek jarní sezony je velice důležitý: Mám v živé paměti začátek loňského jara, kdy jsme remizovali v Olomouci a doma prohráli s Jihlavou. Znervózněli jsme natolik, že jsme nezvládli několik dalších zápasů a padla na nás psychická deka. Start do sezony je velmi důležitý a stejně tomu bude i letos.

Jak byste charakterizoval Dinamo Záhřeb, vašeho soupeře v Evropské lize?
Typické mužstvo z Balkánu, nepříjemný soupeř, který má spoustu výborných technických fotbalistů, čímž jsou Chorvaté pověstní. Dinamo to prokázalo ve skupině Evropské ligy, kterou vyhrálo bez porážky. Možná je to pro naše fanoušky neatraktivní mužstvo, ale nás čeká velice těžký zápas.

Jak vidíte postupové šance?
Pokud to mám vyjádřit v procentech, vidím to padesát na padesát. Uvědomujeme si sílu Dinama, ale i my jsme ji prokázali, když jsme postoupili ze skupiny Ligy mistrů. Zaslouženě jsme si uhráli třetí místo. Vybojovali jsme si ho sami, nespoléhali jsme na to, že Real Madrid porazí CSKA, což se ukázalo jako prozíravé, protože Real doma prohrál. Věřím, že jsme schopni postoupit přes Dinamo v Evropské lize dál.

FK Mladá Boleslav - FC Viktoria Plzeň
Viktoria vedení v Mladé Boleslavi neudržela


Mezi zápasy se Záhřebem vás čeká ligová bitva s vedoucí Slavií, na kterou ztrácíte šest bodů. Dá se náskok dohnat?
Pokud doma zvládneme zápas Slavií, můžeme náskok stáhnout. Znovu se musím vrátit k tomu, že začátek sezony bude pro nás velice těžký a velice důležitý.

Co byste chtěl těsně před začátkem jarní části sezony z pozice kapitána vzkázat fanouškům Viktorie, jejichž podporu budete obzvlášť v úvodu sezony potřebovat?
Fanoušky bych chtěl požádat, aby nás přišli podpořit, jejich pomoc je pro nás zásadní. I když teď v zimě nejsou podmínky pro fotbal ideální, tak věřím, že si fanoušci udělají čas, pořádně se obléknou a přijdou nám na stadion fandit. Fotbal se bohužel nehraje jen na jaře a v létě, ale teď už i brzy v zimě.