Forma Slavie je jasná. Po výhře v Belgii a postupu do osmifinále Evropské ligy si parta trenéra Trpišovského zastřílela i proti Slovácku. „Bude to úplně jiné utkání,“ varuje kouč sešívaných. Hosté asi pošetří hráče na Sevillu něco takového u domácích nehrozí.

Bohemians si zvedli náladu vítězstvím 2:0 ve Zlíně, čímž ukončili desetizápasové čekání na tři body. „Výhra pro nás byla důležitá a okamžitě jsme začali pracovat v pozitivní atmosféře. Série bez vítězství už se natahovala,“ přiznává trenér klokanů Martin Hašek. Úspěch tak přišel v pravý čas. Stát před nutností porazit lídra tabulky by nebylo nic příjemného.

Lukáš Došek (vlevo) a Tomáš Došek.
Došek vzpomíná na úspěch Slavie: Jeden gól. A šli bychom na Lazio

„Spíše než v pravý čas bych řekl za pět minut dvanáct,“ opravuje Hašek. „Díky tomu, že minulý zápas jsme hráli v sobotu a Slavia nás čeká v neděli, bylo více času na přípravu,“ pochvaluje si.

Absolutní rekord sezóny


Bohemku řada odborníků pasovala do role černého koně soutěže. Kvůli tomu, že se jí nad očekávání skvěle povedla minulá sezona a také proto, že tým se přes léto výjimečně neoslabil, ale naopak udržel pohromadě a navíc ještě posílil.

Brzy přišlo vystřízlivění. Hned od prvního kola až do současnosti nesbírají body, ale zranění. „Tento týden máme absolutní rekord sezony, na tréninku se sešlo 21 hráčů,“ směje se trenér. V jednu chvíli mu chybělo až osm hráčů. S některými marody už může počítat, byť ne na celý zápas.

Jindřich Trpišovský.
Nejlepší obrana je útok! Slavii zdobí hlavně silná ofenziva

„Musí dohnat handicap. Pro nás je to pozitivní změna, že se dáváme do kupy zdravotně a pak se můžeme lépe připravovat a vybíráme sestavu z širšího počtu hráčů,“ těší Haška.


Jenže ne všechno je tak růžové. Lukáš Pokorný, vypůjčený na hostování ze Slavie, nemůže v zelenobílém dresu nastoupit proti „svým“. A to se týká i útočníka Júsufa. To není dobrá zpráva, zvláště když Bohemians na Slavii v poslední době moc neumí. Pod vedením Haška jí nedali ani gól. Většinou je to boj. „Pamatuji si zápas, který skončil 0:0 a nevystřelilo se na bránu,“ zmiňuje Trpišovský.

Ano, koncovka je největším problémem klokanů. „S nejlepšími týmy hrajeme vyrovnané zápasy, ale na jejich konci se většinou radují soupeři,“ podotýká Hašek. Cíl pro neděli? „V našich silách je brát bod. Minimálně. Základem je uhrát vzadu nulu. Když dostanete tři góly, vyhrává se těžko,“ usmívá se.

Fotbalisté Fastavu Zlín (ve žlutém) v sobotním 22. kole FORTUNA:LIGY hostili doma pražské Bohemians 1905. Na snímku Železník
Žádný gól, jenom břevno. Zlín prohrál i s Bohemians

Jako každý trenér, tak i on sleduje své nejbližší soupeře. V případě slávistů ale může jít o problém, protože klub z Edenu má tak široký kádr, že do pohárů i do domácí soutěže může stavět prakticky úplně odlišné jedenáctky. „V lize dokážete sestavu soupeřů někdy trefit úplně přesně, ovšem u Slavie se klidně můžete mýlit v sedmi jménech,“ uvědomuje si Hašek.

Sparta by mohla vyprávět

„Na tom ale tolik nezáleží. Ať bude mít jakoukoliv sestavu, tak způsob hry bude mít pořád daný. A jde o to, co předvedeme my,“ dodává.

A z toho má Slavia (nebo její fanoušci) strach. Bohemians dokáží potrápit i nejsilnější celky. Své by o tom mohla vyprávět třeba Sparta. Nebo i Plzeň, která loni schytala v Ďolíčku pětigólový výprask (a na podzim byla ráda za remízu 2:2).

Povede se klokanům něco podobného v neděli? Zápas začíná úderem patnácté hodiny a společně s duelem Teplice Opava uzavře 23. kolo. No, Ďolíček bude vyprodaný…

Zápas fotbalové Fortuna ligy mezi  Bohemians Praha 1905 - SK Sigma Olomouc v Ďolíčku
Trápení Bohemky pokračuje, Ďolíček vyloupila Olomouc