V Trenčíně, kam pravidelně dojíždí z Lukova, kde bydlí, vykonává funkci ředitele mládeže. „Práce mě naplňuje. Bavím se tím,“ říká Igor Štefanko.

Do Trenčína zamířil z Uherského Hradiště v roce 2003. Tehdy slovenský klub koupila firma Synot. I když podnikatel Ivo Valenta se na Sihoti dávno neangažuje, Štefanko zůstává klubu věrný. Pozici generálního manažera po změně vedení vyměnil za ředitele mládeže.
Ta trenčínská patří na Slovensku dlouhodobě k nejlepším. Vždyť klub vychoval třeba Stanislava Lobotku z Celty Vigo. Matúš Bero zase nedávno přestoupil do Arnhemu.

„Je tady velmi kvalitní mládež. Dost dobrých odchovanců se uplatňuje i v zahraničních ligách,“ připomíná Štefanko.

I když zkušený trenér a funkcionář pracuje na Slovensku, díky svým kontaktům má velký přehled i o dění v moravských klubech. Když má čas, pravidelně navštěvuje domácí zápasy Slovácka i Zlína. „Na ligu chodím,“ říká Štefanko.

Fotbalisté ligového Zlína se pyšní autobusem v tradičním klubových barvách
FOTO: Ševci se dočkali. Mají autobus v klubových barvách

Nový hrací systém se mu zamlouvá. „Liga bude zajímavá. My na Slovensku už jsme na nový model naběhli. Celkem se to osvědčilo. Je to sice trošku jiné, protože v Česku budou tři skupiny, kdežto na Slovensku jsou jenom dvě, ale stejně se bude hrát o titul, poháry a záchranu,“ připomíná.

Podle Štefanka změna atraktivitě nejvyšší soutěže jedině prospěje. „Je to posun vpřed,“ tvrdí. FORTUNA:LIGA bude zajímavější a dramatičtější. „Sám jsem zvědavý a těším se,“ říká.

Dvaasedmdesátiletý odborník připomíná, že ve fotbale se vždy musí o něco hrát.

„Nic neřešící zápasy dvou týmů ze středu tabulky nikoho nebaví. Hráče ani fanoušky,“ tvrdí známý kouč, který stále udržuje vazby a kontakty s představiteli Zlína i Slovácka.

„Mají respekt vůči mně, já zase respektuji lidi, kteří fotbal v krajských klubech dělají. Vím, co to obnáší. Na Moravě nejsou nekonečné možnosti jako ve Spartě nebo jiných klubech,“ říká.

Zkušený dvaatřicetiletý stoper a vystudovaný inženýr Jiří Krejčí momentálně působí ve Slovácku.
Řešte jen fotbal. Titul ze školy se dá koupit, radí Krejčí

Zatímco řada věrných příznivců nebyla v minulém ročníku spokojená s výsledky, Štefanko stojí nohama pevně na zemi.

„Obě mužstva hrála v rámci možností dobře. Dalo se na to dívat. Snad to bude v nové sezoně ještě lepší,“ přeje si.

I bývalého trenéra Zlína překvapilo, že se ševci v minulé sezoně dostali do základní skupiny Evropské ligy. „Koeficient byl takový, že kdo vyhraje pohár, má jistou Evropskou ligu. Zlínu to vyšlo, my v Trenčíně hrajeme předkola pravidelně sedm roků po sobě. I když jsme se nikdy nedostali daleko, pro náš menší klub je to úspěch,“ říká Štefanko.

Ten naopak nesdílí názor některých odborníků, že by v regionálních klubech měli hrát pouze odchovanci a hráči z nejbližšího okolí. „V Trenčíně máme hodně cizinců a nestěžujeme si,“ říká slovenský činovník. „Naopak, jsou pro nás přínosem,“ přidává.

Patnáctiletý talent Slovácka Filip Vecheta v létě absolvoval stáž v Bayernu Mnichov, kde potkal i Miroslava Kloseho.
Talenta Vechetu na stáži v Bayernu trénoval i Miroslav Klose

Právě z přestupů zahraničních fotbalistů ve slovenském klubu v posledních letech těží. „Hráči nejsou drazí, za rok za dva jsou velmi zajímaví i pro zahraniční kluby,“ připomíná Štefanko, který nerozlišuje hráče na domácí a zahraniční. „To je archaismus,“ tvrdí. „Pro mě jsou to naši hráči. Rozhodující je kvalita. Zahraniční hráč musí být lepší než domácí,“ pokračuje.

Chápe však i dlouhodobou strategii celku z Uherského Hradiště. „Na Slovácku je sympatické, že dokáže z vlastních zdrojů vyprofilovat hráče pro ligu. Na druhé straně těžko čekat, že bude útočit na čelní ligové pozice,“ uvedl Štefanko.

Známý odborník si myslí, že by Zlín i Slovácko mohly hrát v novém ročníku v klidném středu tabulky.

„Každý tým má určitou kvalitu. Sestup nepřeji nikomu. Je totiž velmi složité dostávat se zpátky nahoru, protože druhá liga je taky velmi nepříjemná,“ zakončuje povídání sportovní ředitel mládeže v Trenčíně.

Srbský stoper ve službách Zlína Zoran Gajić (ve žlutém dresu) si o víkendu připsal premiérový gól ve FORTUNA:LIZE.
Gajić se poprvé trefil v lize. "Mám stejně gólů jako Zlámal," směje se