Trenéři František Komňacký, František Ondrůšek i Miroslav Polášek by současného kouče Fastavu podrželi, viníky jsou podle nich především hráči, kteří neodvádí to, co od nich fanoušci očekávají.

Mezi odborníky, kteří vždy stojí na straně trenéra a chyby se snaží hledat především v hráčích, patří i František Komňacký.

Fotbalisté Zlína (ve žlutých dresech) se ve 29. kole  FORTUNA:LIGY utkali s Pardubicemi. Foto: Jan Zahnaš
Dusno ve Zlíně. Poznar se obul do sudího: Škůdce fotbalu, člověk bez svědomí

Mistr ligy s Baníkem Ostrava i slovenským Ružomberokem vedení Fastavu odvolání trenéra Páníka nedoporučuje. Podle něj by ho majitel Červenka s generálním manažerem Grygerou měli pro zbytek sezony podržet.

„Samozřejmě vím, že výměna občas mužstvo nabudí, přijde impuls, ale Zlín v tomto okamžiku není až tak ve velkém nebezpečí sestupu, aby musel pár kol před koncem sezony řešit odvolání trenéra, která by stejně nic neřešilo,“ má jasno.

Komňacký by v současné chvíli spíše přitlačil na mužstvo. „Protože hráči jsou zodpovědní za výkon i výsledek. Ty se uhrají na trávníku, ne v přípravě na zápas nebo na střídačce,“ připomíná.

Dostačující náskok 

Úplně stejně to vidí i František Ondrůšek. „Bob stále má mužstvu co dát,“ je přesvědčený někdejší vynikající gólman ševců.

„Navíc zná tým ze všech trenérů nejvíc, takže i kdyby přišel Mourinho nebo jiný sebelepší trenér, nezná mužstvo tak dokonale jako on,“ míní. Také podle Ondrůška výměna kouče někdy nic zásadního nepřinese. „Třeba Jožka Weber po návratu do Karviné měl dva zápasy suprové, teď mu to hráči proti Příbrami neskutečně pokazili,“ připomíná.

Adam Hložek byl hlavním strůjcem výhry 4:2 nad Opavou. Tři góly dal sám a na jeden přihrál Plavšičovi.
Sparťanská hvězda. Hložek složil Opavu třemi góly a jednou asistencí

„I proto bych do toho určitě nesahal. I když se pokazilo pár zápasů, výsledkově ani herně to nebylo dobré, tak bych stál za Bobem a dál mu věřil,“ říká.

Ševci navíc ani po sérii proher rozhodně nepatří mezi hlavní kandidáty na padáka. Od šestnáctého Brna, které je na sestupové pozici, mají k dobru osm bodů. „Za mě je to dostačující náskok,“ říká Ondrůšek.

Opava s Příbramí jsou na tom ještě hůř. Navíc mají fotbalisté Fastavu před sebou dva zápasy se soupeři ze spodku tabulky. V neděli jedou do Teplic, pak doma hostí poslední Opavu. „Zlín umí zahrát kdekoliv. Pokud budou mít dobrý týden, poctivě se připraví, mohou na Stínadlech překvapit, uspět, získat plusové body, které pak potvrdí s Opavou,“ nepochybuje.

Dubnové nezdary těžce nese Miroslav Polášek. Někdejší Uličného asistent dříve sledoval zápasy přímo na Letné, nyní se kvůli restrikcím dívá na duely doma společně se syny. „Zase to nefunguje. Už tomu říkáme klasické jaro,“ přiznává.

Fotbalisté Karviné prohráli v neděli s Příbramí 0:1.
Akcie Příbrami v bitvě o záchranu stouply. Karvinou rozesmutnil Lubega

Největší zklamání zažil po porážce s Příbramí, nečekal však ani čtyřgólový výprask od Pardubic. „U hráčů postrádám srdce, vášeň. Nevím, co za tím vězí, ale nejtěžší je asi kluky nabudit, protože mají na víc. Bojovnost a zapálení mně ale u nich rozhodně chybí,“ uvedl Polášek.

O sestup ale strach nemá. „Nás drží nad vodou, že výsledky Příbrami, Opavy nebo Brna jsou ještě horší. Máme štěstí, že mančafty pod námi nevyhrávají,“ myslí si.

Odvolání jako chyba? 

Také podle Poláška by byla chyba, kdyby vedení klubu kouče Páníka v závěru sezony odvolalo. I když dobře ví, že na trenéry je mnohem větší tlak než na samotné hráče.

„Bob to určitě nemá jednoduché, protože hráči nepracují podle jeho představ. Ale je to srdcař, Zlíňák, náš kluk. Já rozhodně nejsem pro jeho výměnu. Spíš bych tým nabudil, sezonu v klidu dokončil a pak vyhodnotil, co dál,“ prohlásil.

Král střelců. Slávista Jan Kuchta vstřelil Zlínu svůj třináctý gól sezony.
Titul, rekordy, pocty. Slavia má ale pořád co dohánět

I když se nejen v Baťově městě mluví o comebacku Michala Bílka, někdejší Uličného parťák vidí i další možnosti. „Vzpomínám si, že při jednom setkání staré gardy s vedením klubu nám majitel Červenka řekl, že už nebude hledat cizího trenéra, ale bude preferovat kouče z regionu. Že se poučil s Csaplárem, Petrželou a dalšími. Otázka je, zda se toho bude držet,“ dodává.