„Umíme zahrát líp. Jsme zklamaní. Myslím, že nás rozhodčí trochu poškodil. Červená karta byla přísná a penalta taky. Bod bychom brali, mrzí to,“ posteskl si znojemský kapitán David Helísek.

Červenou kartu dostal po dvou žlutých černohorský stoper Igor Cukovič, pro něhož šlo o soutěžní premiéru v českém fotbale. „Nejdřív obdržel žlutou za faul na půlce, takových soubojů je v zápase dvacet. Pak chytl míč v autu, chtěl ho odnést, ale hned ho domácím vrátil. Sice hloupost, ale za to se karty taky nedávají. Neřeknu, kdyby balon hodil někam pryč, vrátil jim ho však do rukou,“ kroutil hlavou Helísek.

Nemyslí si, že jeho spoluhráče zaskočil přísný metr českých rozhodčích. „Z Balkánu je zvyklý na horší věci,“ usoudil.

Jihlavu poslal do vedení v sedmé minutě Jakub Petr, ve 45. minutě srovnal Tomáš Cihlář. Dvanáct minut před koncem duelu už hosté hráli pouze v deseti. „První poločas byl z naší strany lepší než druhý, ve kterém jsme se jenom bránili a spoléhali na brejky, které nám moc nevycházely. Domácí jsme však nepouštěli do žádné šance. Byl to remízový zápas, rozhodla penalta,“ litoval znojemský zadák.

Ilustrační foto.
Orli předvedli demolici Dornbirnu a slaví postup do play-off

Pokutový kop odpískal sudí Pavel Rejžek po faulu na Stanislava Klobásu. S přehledem jej proměnil Lukáš Vaculík. „Zákrok jsem neviděl, takže jsem se s rozhodčím nemohl ani hádat, i když to je zbytečné, když už zapíská. Podíval jsem se na situaci až ráno,“ popsal Helísek.

Nový trenér František Šturma ještě má co ladit, hra místy skřípala. V úvodním jarním duelu také nastoupili v základní sestavě tři nováčci, vedle Cukoviče ještě záložník David Machalík a útočník Dominik Kunca. „Chyběla nám větší trpělivost, víc hrát s míčem. Když jsme ho získali, snažili jsme se co nejrychleji jít do zakončení, což se nám moc nedařilo. Postrádal jsem větší držení míče a víc zakončení,“ všiml si šestatřicetiletý zadák.

Znojmo ovšem druhý celek tabulky potrápilo. „Žádný respekt jsme neměli. Jihlava přes zimu oslabila, odešlo pět hráčů, kteří hráli v základní sestavě. Neměli jsme strach, jeli jsme si pro tři body, bohužel to nevyšlo,“ uvedl.

V pátek od šesti hodin večer přivítá třináctý celek soutěže na stadionu v Horním parku čtrnáctou Chrudim, která zaostává jen o dva body. „Teď máme pět zápasů s týmy, které jsou nám tabulkově nejblíž, takže musíme začít bodovat. Ideální bude všechno vyhrát, ale nejsme Barcelona,“ uznal Helísek.

Ten kvůli čtvrté žluté kartě nenastoupí, stejně jako Jakub Teplý a kvůli vyloučení ani Cukovič. „Chrudim prý má taky vykartované hráče. Chceme doma vyhrát a uděláme pro to všechno,“ slíbil.

Znojemský obránce Dominik Tejnor.
V EBEL se necítím jako ve fabrice, říká elitní bek Orlů Tejnor

V Horním parku si Znojmo na podzim připsalo jen dvě vítězství a dvě remízy. Má co napravovat. „Doma hrajeme jenom šest utkání a na podzim se nám tady moc nedařilo. Musíme domácí utkání vyhrávat hlavně kvůli fanouškům, ať se nechodí dívat na prohry,“ nabádal obránce.

Začátkem února na znojemský klub dolehla kauza s podezřením ze zmanipulování přípravných duelů, která prozatím utichla. „Čtrnáct dní se to řešilo v novinách, teď ani nevím, jak pokračuje, zda ji řeší policie. Už jsme se o tom přestali bavit,“ poznamenal kapitán.

Majitel Jiří Tunka však ukončil spolupráci s chorvatským investorem a zatím ani neobdržel dotaci od města, což se dotýká i hráčských výplat. „V Chorvatsku na soustředění s námi mluvil, že musíme chvilku počkat. Všechno úplně v pořádku není, ale není to tak hrozné. Dá se to v pohodě vydržet,“ vzkázal Helísek.