„Kvůli odstoupení sponzora jsme se dohodli i na odchodu těchto hráčů. Hlavní problém představují peníze,“ okomentoval změny majitel Znojma Jiří Tunka na klubovém webu.

Na jejich místo se nyní tlačí noví hráči. O angažmá ve Znojmě usiluje Slovák Šimon Šmehyl, lybérijský útočník Harmon Va-Dave či devatenáctiletý Filip Maksič ze Sparty. „Je mladý, vypadá šikovně. Měl s námi asi jeden trénink a zápas, kde hrál dobře,“ ohodnotil Sparťana forvard Dominik Kunca.

Ilustrační foto
Sázky na zápasy? Jen špína, brání se fotbalové Znojmo

Právě ten je další novou posilou celku z jihu Moravy. Na rozdíl od výše zmíněných ale trenéry přesvědčovat nemusí. Do Znojma přišel rovnou na hostování ze slovenského Ružomberoku. Vyžádal si jej nový kouč Jihomoravanů František Šturma. „Dominika znám dlouho. Společně jsme s Michalovci postoupili do ligy a tehdy byl hodně platný. Jsem přesvědčený, že nám pomůže,“ uvedl Šturma.

Kunca ve čtvrtém celku slovenské nejvyšší soutěže na podzim tolik nenastupoval a tak se rozhodl pro odchod. „Měl jsem nabídku i z Košic, ale tady znám trenéra a on mě. Prožili jsme spolu pěkné časy a já u něj viděl zájem. Taky jsem chtěl vyzkoušet něco nového a myslím, že česká druhá liga je lepší než ta slovenská,“ uvedl šestadvacetiletý fotbalista.

Fotbalisté druholigového Znojma.
Fotbalovému Znojmu po podezření z manipulování zápasů chybí peníze na výplaty

Pro něj představuje Znojmo první zahraniční angažmá. „Mám pozitivní dojmy. Kluci mě přijali skvěle, hráči jsou tu šikovní. Navíc v Ružomberoku jsme měli také čtyři či pět Balkánců, takže jsem na ně zvyklý,“ sdělil ofenzivní univerzál.

Trojice na zkoušku

Filip Maksič – devatenáctiletý srbský stoper přišel ze Sparty, kde hrál za juniorku. Umí naskočil i jako pravý bek. Na podzim si zahrál i mládežnické Ligy mistrů.

Šimon Šmehyl – pětadvacetiletý záložník je bývalý mládežnický reprezentant Slovenska. Do Znojma jej zlákali z tamního druholigového Šamorína. Hrál také za Nitru, Senici či Myjavu.

Harmon Van-Dave – třiadvacetiletý útočník pochází z Libérie, jejíž barvy reprezentoval i v jednom mezinárodním zápase. Od léta se zkoušel prosadit v Lotyšsku, kde si za půl roku připsal dvě branky. Od ledna je volným hráčem.

Kunca totiž umí zahrát na více pozicích. „Je to rychlostí typ. Počítám s ním jak do útoku, tak na kraje zálohy. Navíc je velký bojovník, co nevypustí žádný souboj a týmový hráč. Takové potřebujeme,“ ocenil jej kouč.

Ten při volbě hráčů spoléhá na dvě vlastnosti. „Musí týmu pomoci fotbalově a být charakterově správní. Dominik obě vlastnosti splňuje, takže jsem ho nemusel zkoušet. Jsem rád, že jsme se s Ružomberokem dohodli tak rychle,“ zmínil Šturma.

Do středy už Kunca za Znojmo naskočil do dvou zápasů. Na trávníku byl při porážce 0:1 od slovenské Sereďě i při výhře 2:1 nad třetiligovou chorvatskou Pločí. „V prvním zápase jsem se cítil dobře. Měl jsem chuť se ukázat. Připsal jsem si nějaké centry a zakončení, což je fajn. Stále je ale co zlepšovat,“ popsal slovenský útočník.

Jaromír Blažek
Blažek je na roztrhání. Jako trenér fotbalových brankářů pomůže i Admiře

Ten se proti Sereďi ukázal na křídle i na hrotu. Přesně podle trenérovi filozofie. „Na podzim se Znojmo prezentovalo defenzivním stylem a jedním rozestavením. Já hraji jinak. Už teď jsme vyzkoušeli tři formace v jediném zápase. Chci hrát náročný, ofenzivní fotbal. Proto Kunca zapadá naší do koncepce,“ uzavřel Šturma.

JAROSLAV GALBA

PODIVNÉ VERDIKTY. Živanice se na podzim v ČFL cítily poškozeny některými výroky rozhodčích, proto se ozvaly.
Kauza fotbalových Živanic: Poukázal na praktiky sudích, teď Špačkovi hrozí trest