„Jsme jako v pohádce,“ usmívá se kouč Sokola Michal Lukůvka. „Mým tajným snem bylo dvacet bodů po podzimu. Nyní jich máme jednatřicet. V oblacích ale nelétáme. Spíše si užíváme, že se nám tak daří,“ pokračuje.

Nedakonice nebyly hlavním favoritem. Vždyť pět let za sebou se pouze zachraňovaly. Zlepšení ale ukázalo už minulé jaro, ve kterém Sokol získal dvaadvacet bodů a skončil pátý. „Teď jsme na to jenom navázali,“ podotýká Lukůvka.

Osmatřicetiletý kouč připomíná, že v I. B třídě skupiny C není extra silný soupeř, jakým byly v loňské sezoně postupující Kunovice. „Hlavní bylo, že jsme chytili začátek. Kluci si najednou věřili a šlo to skoro samo,“ popisuje. „Zná to každý sportovec, že když se daří, jde všechno a pak je to naopak. Důležitá v této třídě je také dobrá parta,“ říká Lukůvka, který v Nedakonicích dokázal skloubit zkušené borce, v čele s jednačtyřicetiletým mazákem Kopčilem, a šikovné mladíky.

Právě o bývalého hráče Kunovic, Mutěnic, Šardic nebo Boršic je stále zájem. „Byla by velká škoda, kdybychom o ně v zimě přišli. Pro mladé kluky je vzor,“ říká nedakonický trenér.

Posilovat Lukůvka tým nechce. „Nejsem zastáncem kupovat cizí hráče. Do týmu moc zasahovat nechceme,“ vysvětluje. Doplnění kádru by se ale stejně jako kolegové nebránil. „Jednoho hráče určitě přivedeme,“ odtajňuje. Jméno však prozradit zatím nechce.
Ať už s Kopčilem nebo bez něj, Nedakonice žádné postupové plány nespřádají. „Samozřejmě by bylo luxusní, pokud bychom soutěž vyhráli,“ přiznává. „Sport se dělá proto, aby se vyhrávalo a po kariéře se mělo na co vzpomínat,“ pokračuje.

Nyní ale fotbalisté Sokola neřeší, co bude za půl roku. „Prostě na jaře chceme navázat na podzimní výkony a výsledky. Když se podaří první místo udržet, sedneme si s hráči i vedením a všechno vyhodnotíme,“ uvedl Lukůvka.

Zatím to nechávají být. Hlavním cílem zůstává zábava. „Kvůli lidem chceme hlavně vyhrávat doma,“ upozorňuje Lukůvka.

V zimě moc své svěřence drilovat nebude. „Bude to klasická vesnická příprava. Pár kluků je na vysoké škole, jiní dojíždějí za prací. Trénovat budeme dvakrát týdně. Jednou půjdeme do haly, pak ven,“ říká.

Soustředění uspořádají Nedakoničtí v domácích podmínkách. Za soupeři budou jezdit do Zlína, Veselí nad Moravou nebo Starého Města

Béčko Luhačovic nezvládlo závěr

Druhé místo po podzimu patří luhačovické rezervě, která hraje v krajské soutěži vůbec poprvé. „Škoda nezvládnutého závěru. Dlouho jsme soutěž vedli, ale i přes to jsme s druhým místem překvapili a z hlediska předsezonních ambicí ho můžeme považovat za úspěch. Na jaře bychom chtěli co nejvíc navázat na kvalitní výsledky z podzimu,“ říká trenér luhačovického béčka Michal Caránek.

Jeho tým sice vstoupil do premiérového ročníku v I. B třídě porážkou s dalším nováčkem z Uherského Ostrohu, ale z úvodního nezdaru se poučilo a začalo spanilou jízdu deseti zápasů bez porážky. „Ve většině zápasů jsme soupeře herně převýšili, ale například v derby zápase s Ludkovicemi jsme vítězný gól střelili až na konci utkáni. Při triumfech s Drslavicemi a na hřišti Slovácka B jsme měli i štěstí, protože naši soupeři byli v těchto zápasech lepším týmem,“ přiznává Caránek. Závěrečné dva duely ale rozjetý tým nezvládl herně ani výsledkově. „Získali jsme v nich jen bod, což nás odstavilo na průběžné druhé místo,“ mrzí Caránka.

Luhačovická rezerva se může pochlubit nejlepším kanonýrem i největším počtem vstřelených branek. „Z hlediska útočné fáze můžeme být spokojení, problém vidím v obranné fázi, hlavně v individuálním přístupu některých hráčů při plnění taktických pokynů,“ prohlásil Caránek, který chce na jaře dát příležitost také hráčům z dorostu. „Aby získali zkušenosti se seniorským fotbalem, protože tohle by mělo být jedním z poslání rezervních týmů,“ připomíná kouč luhačovického béčka.

Trenér Uherského Ostrohu Jurčeka je realista

Na podzim zářil i druhý nováček I. B třídy skupiny C. Uherský Ostroh pod vedením sehraného trenérského dua Luděk Jurčeka – Petr Zajíc navázal na loňskou sezonu, ve které slavil postup i vítězství v okresním poháru, a rovněž atakuje nejvyšší příčky. „Už v minulé sezoně jsem první B třídu sledoval. Věděl jsem, jakou má úroveň. Proto jsme chtěli hrát v popředí tabulky. Doufal a myslel jsem, že do šestého místa budeme, protože kádr máme kvalitní. S třetím místem jsme spokojení,“ prohlásil trenér Uherského Ostrohu Luděk Jurčeka.

Ostrožané i po postupu do vyšší třídy spoléhají na kolektivní pojetí a výrazné individuality. Kostru týmu tvoří spolehlivý stoper Tomáš Mariánek, záložníci Roman Šálek s Miroslavem Durnou nebo kanonýr Tomáš Gajdorus. Nováček se v létě musel vyrovnat se ztrátami tří důležitých hráčů. Dlouhodobě mimo hru je Jiří Jurčeka, který s fotbalem nejspíše skončí, Martin Ondroušek odešel do Anglie a Tomáš Nováček byl rovněž zraněný. „Na jaře by se ale měl vrátit,“ věří Jurčeka. Do týmu naopak výborně zapadl mladý krajní obránce Radim Studnička ze sousedního Veselí nad Moravou. Vedení klubu má vyhlédnuté i další posily do útoku.

Další postup ale není pro Uherský Ostroh, který se ještě před pár lety topil na dně třetí třídy, prioritou. „Výbor by možná chtěl, já jsem ale realista,“ říká jeden z trenérů. „Soutěž nám vyhovuje. Je hodně náročná a vyrovnaná. Vždyť o postup může hrát až sedm mančaftů,“ poukazuje.

Ostrožané se sejdou až v únoru. Součástí hrubé fyzické přípravy bude i kondiční soustředění na Vápenkách, kam jezdí několik let, a tři přípravné zápasy. Přehnané cíle si nekladou. „Bude to zase hodně vyrovnané. Vždyť poslední může porazit prvního a obráceně. Většina týmů bude hrát o postup či sestup, rozhodovat bude aktuální forma,“ míní zkušený kouč.
Favority podle Jurčeky jsou Nedakonice a Luhačovice, zlobit mohou i Šumice. „My se pokusíme s nimi držet krok a bojovat až do konce,“ dodává.

Šumice shání posily do ofenzivy

Elitní pětici týmů uzavírají Šumice, které se ale do vyšší soutěže stejně jako soupeři netlačí. „Soutěž může vyhrát kdokoliv. My se chceme porvat o nejvyšší příčky, ale postup není naším cílem,“ říká šumický trenér Martin Zicha, který je po první polovině sezony spokojený s umístěním i bodovým ziskem. „Jakýkoliv venkovní zápas je nesmírně těžký. Špice tabulky je nesmírně vyrovnaná. Ani spodní týmy ale nejsou slabé. Soutěž bude i na jaře hodně zajímavá,“ je přesvědčený.

Šumice by měly konsolidovaný kádr v zimní přestávce udržet. Vedení klubu navíc chce přivést jednu či dvě posily. „Jde o hráče z nižší soutěže, věkově kolem pětadvaceti let,“ hlásí Zicha, který stojí o útočníka a ofenzivního záložníka.

Zimní příprava bude v Šumicích klasická. „Jednou týdně půjdeme do haly a jeden trénink bude venku,“ informuje. V plánu je pět přípravných utkání na umělé trávě v Luhačovicích i třídenní soustředění.

Cílem je nachystat se na náročné jarní odvety. Soupeři totiž taky nespí. „Favoritem jsou Nedakonice, které jsou tradiční tým v krajských soutěžích. V Uherském Ostrohu panuje euforie, dobrý zápas jsme odehráli i s luhačovickým béčkem, které má možnost doplnit tým o hráče z krajského přeboru nebo dorostu,“ připomíná Zicha.

Drslavice přijdou o Škařupu

Pouze deset bodů ve třinácti zápasech urvali drslavičtí fotbalisté, které na jaře čeká těžký boj o udržení nejnižší krajské soutěže. „S umístěním samozřejmě nejsme spokojení. Mohlo to být daleko lepší. Herně to nebylo až tak špatné, s nikým jsme vyloženě nepropadli. Skoro všechny zápasy jsme prohráli o góly. Někdy jsme přitom byli i lepší,“ míní asistent trenéra Drslavic Přemysl Přecechtěl.

Mužstvo hlavního kouče Tomáše Stojaspala doplatilo hlavně na mizernou koncovku a nesoustředěnost v obraně na konci střetnutí. „Hodně branek jsme dostávali v závěru,“ mrzí Přecechtěla.

Mezi klíčové hráče patřil jeho syn Přemysl a stoper Ivo Machálek. O góly se staral Škařupa. O něj má však zájem Újezdec. Drslavice musely obejít bez dlouhodobě zraněného Kňazeje.

Vedení klubu žádné posily neshání. „Nikdy jsme nikoho nekupovali,“ připomíná Přecechtěl.

Zatímco řada fanoušků už se sestupem smířená, vedení klubu i hráči stále doufají v záchranu. „Pro udržení v soutěži uděláme maximum,“ slibuje asistent trenéra.

Základem však bude docházka jak na tréninky, tak i zápasy. „V tom jsme měli největší problémy,“ přiznává Přecechtěl. Hráče Drslavic čeká v zimě také čtyřdenní soustředění na Makově. Po Novém roce začnou chodit také do haly.

Havřice nastupovaly s náhradním gólmanem v poli

Náročné jaro čeká i na fotbalisty Havřic. Parta kouče Václava Zámečníka získala v první polovině sezony pouze devět bodů, do odvet půjde z nejhorší pozice a poslední čtrnácté příčky. „I když situace není dobrá, v žádném případě neházíme flintu do žita. Pokusíme se soutěž zachránit. Chytřejší ale budeme až po pět jarních zápasech,“ říká Zámečník.

Výsledky Havřic zůstaly za očekáváním. Nepovedený podzim měl ale jasné příčiny. „Sešlo se víc věcí dohromady, ale nejhorší byla velká marodka. Mimo hru neustále byli čtyři hráči, takže většinou jsme nastupovali v jedenácti lidech a v sestavě často byl i náhradní gólman,“ připomíná Zámečník.

Tým před sezonou opustili dva zkušení borci, čtyři zápasy kvůli vyloučení navíc vynechal Tomáš Rachůnek, jenž pak hrál se zraněným kolenem. „Pokud nejsme pohromadě, máme problémy,“ přiznává dvaapadesátiletý kouč.

Havřice na podzim schytaly několik přídělů, v některých zápasech ale měli i smůlu. Třeba v Nedakonicích dlouho byli lepším týmem, ale nakonec po boji padl 4:5. „Občas nám chybělo i štěstí,“ smutní Zámečník.

Havřičtí fotbalisté se sejdou v polovině ledna, trénovat budou v domácích podmínkách. „Žádné přípravné zápasy ale zatím domluvené nemáme,“ přiznává Zámečník, který věří, že se podaří udržet tým pohromadě a tým ještě doplní. „Oslovili jsme dva kluky, snad nás na jaře posílí,“ doufá Zámečník.


Tabulka podzim
1. Nedakonice 13 9 1 2 1 28:18 31
2. Luhačovice B 13 7 3 1 2 36:21 28
3 Uh. Ostroh 13 8 1 1 3 29:16 27
4. Zlechov 13 8 1 1 3 28:16 27
5. Šumice 13 8 1 0 4 35:21 26
6. Ludkovice 13 6 1 1 5 27:20 21
7. Staré Město 13 6 0 1 6 35:27 19
8. Morkovice B 13 5 1 0 7 24:40 17
9. Slovácko B 13 4 1 2 6 21:24 16
10. Tlumačov 13 3 3 1 6 19:30 16
11. Březolupy 13 3 1 3 6 29:37 14
12. Březnice 13 2 2 2 7 20:29 12
13. Drslavice 13 3 0 1 9 19:26 10
14. Havřice 13 2 1 1 9 27:52 9

Tabulka doma
1. Uh. Ostroh 7 6 0 1 0 18:3 19
2. Nedakonice 7 6 0 1 0 19:9 19
3. Morkovice B 7 4 2 0 1 20:14 17
4. Ludkovice 7 5 0 1 1 23:11 16
5. Zlechov 6 3 2 1 0 16:7 14
6. Staré Město 6 4 0 1 1 21:10 13
7. Šumice 7 2 1 0 3 17:11 11
8. Luhačovice B 6 3 1 0 2 11:8 11
9. Březolupy 6 3 0 1 2 18:13 10
10. Slovácko B 7 2 1 2 2 10:10 10
11. Březnice 6 2 0 2 2 14:11 8
12. Havřice 6 2 0 1 3 11:19 7
13. Drslavice 6 2 0 0 4 10:14 6
14. Tlumačov 7 1 1 1 4 9:20 6

Tabulka venku
1. Luhačovice B 7 4 2 1 0 25:13 17
2. Šumice 6 5 0 0 1 18:10 15
3. Zlechov 7 4 0 1 2 12:9 13
4. Nedakonice 6 3 1 1 1 9:9 12
5. Tlumačov 6 2 2 0 2 10:10 10
6. Uh. Ostroh 6 2 1 0 3 11:13 8
7. Staré Město 7 2 0 0 5 14:17 6
8. Slovácko B 6 2 0 0 4 11:14 6
9. Ludkovice 6 1 1 0 4 4:9 5
10. Drslavice 7 1 0 1 5 9:12 4
11. Březnice 7 0 2 0 5 6:18 4
12. Březolupy 7 0 1 2 4 11:24 4
13. Havřice 7 0 1 0 6 16:33 2
14. Morkovice B 6 0 0 0 6 4:26 0