„Nastavili jsme ve spolupráci s vedením vizi a progresivní koncepci rozvoje mládeže a v týmu okolo dvacítky trenérů jsme naši vizi začali realizovat. Hlavními trendy je zaměření se na zvětšení hráčské základny a rovněž na zvyšování hráčské kvality, zejména klíčových hráč,“ potvrdil šéf centra.

Se všemi trenéry si nastavili systém pravidelného měsíčního setkávání podle jednotlivých kategorií - takzvanou Trenérskou radu, na které probírají další postup v koncepci a společné klubové otázky.

„Tím je zajištěna nejen informovanost trenérů, ale je tím posilována i jejich sounáležitost s klubem,“ popisuje systém fungování mládeže Valašského Meziříčí Koňařík.

Pro nábor realizují letní týdenní fotbalový kemp, pravidelné hodiny pohybových her v MŠ Seifertova a MŠ J.K. Tyla a je připraven program sportovního kroužku na ZŠ Žerotínova. Ke zlepšení tréninkového procesu byl zaveden systém pravidelných fyzio tréninků a kompenzačních cvičení ve všech kategoriích mládeže.

Zvyšování kvality u klíčových hráčů podporují ve všech kategoriích přípravek formou COERVER programu a nabízí hráčům návštěvu akcí Valašské fotbalové akademie.

„Pro gólmany máme vlastní brankářskou akademii, kterou realizuje jednou týdně v přípravce Michal Štěpán, v žácích Renda Fröhlich mladší a Ondra Ruman a v dorostu Michal Petružela. Klubovou sounáležitost se snažíme posilovat systémem žákovských podavačů míčů pro zápasy divize mužů, nástupy hráčů přípravek s dospělými hráči na začátky divizních utkání, angažujeme trenéry pro nejmladší ročníky z řad dorostenců,“ pochvaluje si šéftrenér mládeže Valašského Meziříčí.

„V tomto roce jsme dokázali v létě zorganizovat AntiCovidCUP pro mladší žáky, Den s Baníčky pro přípravky a UHER Festival pro školičku. Rovněž jsme se s týmy přípravky a žáků zúčastnili akce Ukliďme Česko,“ upřesnil Koňařík.

Podle trenéra se Valaši stali v uplynulém roce silnějším klubem, který se může pyšnit velmi dobrými výsledky v mládeži – v ročnících 2002 - 2006 mají v každém z ročníků dva kluky v ligových týmech Zlína, Opavy, Slovácka a Olomouce. „To je obrovské zhodnocení práce celého týmu trenérů, kteří s těmito hráči pracovali od přípravky až po současnost. Nastolili jsme úzkou spolupráci koučů týmů napříč kategoriemi a zjišťujeme, že jsme trvale schopni vychovávat velmi dobré fotbalisty, o něž je v klubech z vyšších soutěží velký zájem,“ dodává Ondřej Koňařík.