„Snižující se zájem klubů o tuto divácky atraktivní disciplínu a v neposlední řadě nedostatek rozhodčích. Těm v případě přesunu k dalším utkáním zejména z kraje jara a pozdě na podzim dělal penaltový rozstřel a časové natažení duelu velký problém,“ vysvětlil za všechny Dušan Krajčovič, člen Výkonného výboru OFS Zlín a šéf STK.

„Žádný speciální průzkum jsme nedělali. Protože ale dění a náladu v klubech dlouhodobě sledujeme, vycítili jsme změnu názoru v případě exekucí penalt o druhý bonusový bod. Jestliže před sedmi lety byly pro dvě třetiny, nyní se situace obrátila. Proto sám výkonný výbor rozhodl ve všech svých soutěžích, tedy i mládeže, penaltový rozstřel zrušit,“ doplnil Krajčovič.

Fotbalový brankář Zdeněk Zlámal.
Pokutu od klubu za vyjádření ke Kúdelovi doteď nechápu, kroutí hlavou Zlámal

Posledním regionem našeho kraje, kde ještě s ukončením penaltových rozstřelů váhají, je Vsetínsko. Zde jakou součást přihlášek vypsali referendum.

„Výsledek budeme znát do dvou týdnů. Doteď byla vždy většina pro, ale i ta se zmenšovala. Stále jsme demokraté a rozhodnutí chceme nechat na klubech. Ale pokud bude situace vyrovnaná, rozhodneme jako většina zrušit tyto rozstřely. Především z pragmatických důvodů, kdy to komplikuje situaci rozhodčím při přejezdech,“ potvrdil šéf kopané na Valašsku Stanislav Volek.

Naopak stejně jako v soutěžích Zlínského KFS, ke zrušení penalt přistoupili také na Kroměřížsku. „Stejně jako před sedmi lety, i nyní jsme dali na doporučení a rozhodnutí kraje. I u nás je hlavním důvodem zrušení komplikace práce sudích, hlavně při přejezdech,“ potvrdil předseda OFS Libor Kopčil.

Fotbalisté Baťova (žlutomodré dresy) prohráli při benefičním utkání s Výběrem kraje 5:6.
Jiráček čeká druhého potomka. Fotbal chce hrát, reprezentaci přeje úspěch

„U mládeže jsme ale penalty zachovali, kvůli jiným, většinou dopoledním časům nám situaci nekomplikují,“ doplnil.

Zcela jasno, jak má duel skončit za nerozhodného stavu, mají na Uherskohradišťsku. Tam se nikdy za tohoto stavu „desítky“ nekopaly. „Už tehdy jsme měli málo rozhodčích a věděli, že toto řešení je trochu problémové,“ poznamenal předseda OFS na Slovácku František Miko.