„Současná situace je už neúnosná, jde opravdu hlavně o chlapce a dívky. Po celou dobu, co se v různých funkcích ve fotbale pohybuji, vidím, že sportujících dětí rapidně ubývá. Čím dál častěji zůstávají u počítačů a různých aplikací,“ všímá si.

Podle Ondy nebude jednoduché vrátit mládež zpátky ke sportu. „Už doteď to byl problém, ze kterého se za poslední rok stane mnohem větší průšvih, tragédie. Bude opravdu hodně složité škody napravovat,“ tuší padesátiletý kouč.

Přitom doba, kdy mládež venku sama dobrovolně sportovala, je dávno pryč. „Za nás moc jiných možností nebylo, takže jsme chodili ven, hráli fotbal, věnovali se jiným sportům, kdežto nyní je všechno daleko jednodušší, dostupnější a nikdo nic nedělá,“ poukazuje.

Šéf fotbalistů Uherského Brodu Josef Hamšík jako i kustodem českého národního týmu.
Hamšík z Brodu vyzývá ostatní: spojme se a nechme děti i amatéry sportovat!

Je pravda, že masový sport v posledních měsících skomírá. Krize se nepříjemně protahuje.

V lednu sice agentura vyjednala s ministerstvem zdravotnictví, že s pravidelným testováním by se mohlo sportovat i ve čtvrtém a pátém stupni PES. Kvůli přeplněným nemocnicím ale novou verzi opatření vláda ještě neprojednávala a ministr zdravotnictví Jan Blatný se nechal slyšet, že index PES už není relevantní.

Bývalý hráč Zlína nechápe hlavně některá nařízení. „Třeba do supermarketu může jít spousta lidí a na obrovském otevřeném hřišti, které má rozměry 150 krát 100 metrů mohou v jednu chvíli sportovat jenom dvě děti,“ diví se.

Přitom se domnívá, že v Česku by při současných opatřeních bylo možné trénink obnovit. „Lidé se potkávají, chodí do práce, rybníky byly v posledních dnech plné bruslařů, zasněžené kopce zase sáňkařů. V tuto chvíli nevidím důvod, aby nebyly povoleny organizované tréninky pro amatéry a především děti. Samozřejmě venku a s jasně stanovenými pravidly včetně dodržování vzdáleností. Jen sportující společnost může být dlouhodobě zdravá," připomíná Onda.

Zklamal jej Hnilička i Prymula 

I když situaci ohledně koronaviru rozhodně nepodceňuje a práce všech lékařů a zdravotníků si nesmírně váží, řešení nevidí v tvrdém lockdownu. „Lidé nemohou být neustále zavření doma, pokud navíc představitelé vlády neustále dělají něco jiného, než sami říkají,“ prohlásil.

Neustálé změny, dohady a kauzy, které ubírají na důvěryhodnosti nejen vládních činitelů, mu vadí. „V tom vidím velkou tragédii,“ říká. „Na začátku jsme všichni věřili panu Prymulovi. Zdálo se, že je to odborník, který tomu rozumí. Pak ale udělal jednu věc, vyměnil pozici a ztratil důvěru,“ líčí.

Další průšvih přišel s „teplickým večírkem“, kterého se účastnil také předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Jako styčný důstojník amatérského sportu se rovněž dopustil velkého přešlapu.

Olympijský vítěz z Nagana koncem ledna čelil tlaku na rezignaci kvůli účasti na oslavě v teplickém hotelu, při které byla porušována protiepidemická opatření. Nakonec se vzdal jen poslaneckého mandátu.

Fotbalisté třetiligového Slovácka B se ve Vídni utkali se záložním týmem Rapidu.
Mladíci ze Slovácka ve Vídni vyzvali naděje Rapidu. Trefil se i Rus Melekestsev

Ondu naposledy naštval Roman Prymula. Bývalý ministr zdravotnictví a poradce premiéra Babiše se jako divák zúčastnil čtvrtečního zápasu Evropské ligy mezi pražskou Slavií a britským Leicesterem, přitom odpoledne řekl, že by kvůli zhoršující se situaci byl pro krátkodobý lockdown České republiky na dva až tři týdny. „Toto mě hodně nadzvedlo,“ přiznává kouč Uherského Brodu.

„Obyčejný člověk do toho nevidí. Neví, kde je pravda. Informace se neustále mění. Co dřív platilo, je nyní špatně,“ poukazuje. „A přitom nyní ve Zlínském kraji je situace příznivá, čísla klesají,“ přidává.

Společně s šéfem klubu Hamšíkem se tak o situaci neustále baví. Vymýšlí, jak ze začarovaného klubu konečně ven. „Sport vždycky byl příjemným odreagováním, vyžitím pro lidi. Nyní je to pro všechny, co mají rádi pohyb a kolektiv, psycho,“ myslí si.


Načítám výsledky ...

Načítám tabulku ...