Ve středu 21. října odpoledne to v obchodech vypadalo, jako kdyby byl konec světa. O pár hodin později, ve čtvrtek 22. října ráno, naopak prázdno. Středeční usnesení vlády o omezení volného pohybu osob odstartovalo mezi lidmi nákupní šílenství.

Na poslední chvíli chtěli rychle nakoupit vše, co potřebují, protože ve čtvrtek už to nebylo v mnoha obchodech kvůli jejich náhlému uzavření možné. Sehnat ve středu odpoledne místo k zaparkování v Galerii nebo Fontáně v Teplicích byl problém. Ve čtvrtek ráno už byla obě podzemí v centrech prostorem duchů. Auta se tu dala spočítat na prstech obou rukou.

„Jakmile jsem se z rozhlasu dozvěděla, že bude zase všechno zavřeno, tak jsem si domluvila dřívější odchod z práce. Běžela jsem do Fontány koupit si boty a bundu, abych měla v čem chodit na podzim. Na jaře, když bylo měsíc zavřeno, jsem neměla v podobné situaci nic na sebe. A tomu jsem teď chtěla předejít,“ vylíčila svoji honbu za oblečením na poslední chvíli Jarmila Lipánová z Teplic.

Osmnáctého července lehla popelem chatka u Hrobu, policie z toho viní 29letého muže z Teplicka.
Policie neviní žháře z Teplicka jen z požárů papíren, přibyly dvě chatky

Lidé brali útokem nejen obchody s oblečením, ale také markety pro kutily. „Nakupovali barvy, hřebíky a věci na topení,“ popsal prodavač Mirek Krepík, který pracuje v hypermarketu pro kutily, stavbu a zahradu, který od čtvrtka 22. října v souladu s novými opatřeními funguje v omezeném režimu. Nakoupit v něm mohou pouze podnikatelé.

Davy byly také v obchodech s potravinami, které ale zůstávají otevřené dál. „Nemohla jsem si ani odskočit na toaletu. Lidé nakupovali, jako kdyby měla být válka. 20 rohlíků, dva chleby, maso po kilech. Říkala jsem si, kam to chtějí všechno narvat?“ vylíčila žena na pokladně v prodejně Penny.

O den později bylo všechno jinak. „Dneska bych tu mohla luštit křížovku. Nikde nikdo,“ dodala prodavačka. Kromě dalších dvou kolegyň mezi regály, pána z ochranky a tří nakupujících s poloprázdnými pojízdnými košíky byl obchod zcela bez lidí.

Hotelový pokoj. Ilustrační foto.
Hotely na Teplicku skomírají. Pokoje zejí prázdnotou, chybí hosté

Nastala podobná situace jako na jaře. Obchodní centra od čtvrtka působí jako místa duchů. Hodně obchodů je zavřených. „Ty, které fungují, nebo mají v provozu alespoň výdejní okénko kvůli e-shopu, stejně tak výčet zavřených obchodů, máme přehledně zveřejněné na našem Facebooku,“ informoval Karel Schön z teplické Fontány.

Značné omezení maloobchodního prodeje udělalo čáru přes rozpočet dělnici Růženě, která pracuje ve sklářském průmyslu. „Mám konečně dva dny volna, takže jsem si myslela, že půjdu nakupovat. A můžu jít tak akorát, víte kam,“ rozčilovala se. Neměla na ústech ani roušku, patří totiž k odpůrcům nastavených opatření. „Takhle nás omezovat, to nedělali ani komunisti,“ odsekla, než dovřela dveře svého auta na parkovišti v centru Teplic.

Prázdné židle má ve svém kadeřnickém salonu od čtvrtka 22. října Jan Pešan. „Denně přijdu o pět až šest zakázek,“ povzdechl si. „Nevěřím, že to bude jen do začátku listopadu. Ztráty budou horší než na jaře,“ očekává teplický kadeřník, který si už prošel covidovým obdobím v roli pozitivního pacienta. Byl prý bez větších potíží. Na rozdíl od jeho dalších rodinných příslušníků.

Tepličtí rybáři provedli výlov rybníka Malá Barbora.
Výlovy jsou v plném proudu, rybářům je kromě bahna letos komplikují roušky