Na příští sobotu chystali vinaři jedenatřicátý znojemský košt. Odložit ho museli na 2. května. „Košt, na který chodí kolem sedmi stovek lidí, je pro nás hlavní akcí. A to i pokud jde o příjmy pro zajištění fungování našeho spolku. Teď jsme v nejhorší možné situaci, museli jsme na přípravu vynaložit dost peněz a nevíme, zda budeme moci košt uspořádat alespoň v náhradním termínu,“ povzdechl si předseda sdružení Jaromír Čepička.

Brankář hokejistů Znojma Dominik Groh.
Orli dolétali. Hokej bez diváků? Jako duely pro dědy, říká Matuš

Důsledky omezení pocítili i ve valtickém Salonu vín. „Přestože máme stále otevřeno, na nejbližší tři týdny nám skupiny zrušily až třetinu objednávek. Oproti tomu ale zase volají jednotlivci a rezervují si termín individuálně,“ zmínil hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Ten také zmínil, že rušení koštů na Znojemsku a Břeclavsku bude mít největší dopad především na milovníky vína. „Hodnocení totiž většinou pořadatelé neruší. Posunují především termíny veřejné části. Vinaři si vzorky určitě nachutnají, o to obavy nemám,“ myslí si Babisz.

První den uzavírky způsobil řidičům zpoždění jen několik minut.
První den objížďky Nových Mlýnů: bez kolon, zato s pokutami

Vývoj situace s koronavirem netrpělivě sledují i ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku. Na 4. dubna tam připadá oblíbená akce Ze sklepa do sklepa, kterou každoročně navštěvují tisíce lidí. „My, členové spolku Velkobílovičtí vinaři, přesto věříme, že toto opatření je pouze dočasné. Průběžně pokračujeme v přípravách akce i s vědomím toho, že může být nařízením státních orgánů a na základě vnějších okolností zrušena,“ uvedl předseda spolku František Zapletal.

Ilustrační foto
V kraji jsou dva nakažení. Kina na Břeclavsku zavírají, školky omezí provoz

Velkobílovičtí vinaři předpokládají, že opatření může a bude trvat nejdéle tři týdny. „30. března se bude konat schůze členů spolku a 31. pak vydáme konečné prohlášení, zda se letošní ročník akce uskuteční, nebo zda bude akce s konečnou platností zrušena,“ upřesnil Zapletal.