Následný obrovský požár v Ostravě-Vítkovicích v areálu s autovraky a kovovým i plastovým odpadem zhruba od osmi hodin rána do pokročilého odpoledne hasilo přes třicet jednotek hasičů, včetně dvou vrtulníků. Policie vyzvala veřejnost, aby lidé neotvírali okna. Černý dým byl vidět z celého širokého okolí. Musel být vyhlášen zvláštní stupeň poplachu.

Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Zhruba po sedmi hodinách se hasičům podařilo požár dostat pod kontrolu. Po osmé hodině večer se ho podařilo i uhasit. Na místě přes noc zůstalo několik jednotek, které místo požáru monitorovaly. 

Policejní vyšetřování

"V souvislosti s včerejším požárem v Ostravě-Vítkovicích, kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti," uvedla v pondělí mluvčí policie Eva Michalíková s tím, že v této chvíli již probíhá ohledání místa činu, které realizují policisté v součinnosti s hasiči. 

"Co se týká policie, na místě je psovod se služebním psem specializujícím se na vyhledávání akcelerantů hoření. Přítomni jsou také specialisté z odboru kriminalisté techniky a expertiz, ale také je na místě využita policejní letecká technika. Nyní nelze sdělit, kdy bude ohledání místa ukončeno," doplnila Michalíková.

Kvůli pondělnímu (10. května 2021) požáru v areálu autovrakoviště v Ostravě-Vítkovicích byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Hustý kouř byl od rána viditelný už zdaleka, a to až do odpoledne.
VIDEO: S požárem autovrakoviště v Ostravě hasiči bojovali dvanáct hodin

Celé prohlášení společnosti SPV RECYCLING CZ k požáru skládky průmyslového odpadu ve Vítkovicích, které Deníku poskytl mluvčí společnosti Andrej Čírtek, přinášíme zde:

Dne 10. 5. v ranních hodinách vypukl v areálu společnosti SPV RECYCLING CZ a.s. rozsáhlý požár. Při drcení odpadového materiálu v drtiči (šrédru) došlo k explozi, která vymrštila z drtiče hořící materiál, od něhož zahořel odpad uskladněný v jeho blízkosti.

CE INDUSTRIES
CE Industries a.s. je průmyslový holding zaměřený zejména na energetiku, těžké strojírenství, recyklaci surovin a železniční dopravu. Jádro holdingu je tvořeno osmi společnostmi s více než 2000 zaměstnanci a obratem více než 5,6 miliardy Kč.

Zaměstnanci společnosti okamžitě zareagovali a začali s hasebními pracemi podle předem stanovených postupů, které vykonávali až do příjezdu jednotek Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK).

Rozhodující pro likvidaci požáru byl vynikající zásah HZS MSK. Chceme poděkovat všem hasičům, kteří se na zásahu pod velením genmjr. Vladimíra Vlčka podíleli. Odvedli výbornou práci.

O příčině požáru je zatím předčasné spekulovat, nyní probíhá jeho vyšetřování experty HZS. Stejně tak nemůžeme zatím odhadnout škody, protože pravděpodobně až s odstupem dní bude personál společnosti připuštěn k drtiči, aby provedl ohledání.

Společnost SPV RECYCLING CZ a.s. je součástí průmyslového holdingu CE INDUSTRIES, který podniká zejména v energetice, strojírenství, recyklacích a železničním průmyslu.

Požár objektivem hasičů:

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube