Shrbené vyhublé zvíře, v němž na dálku nešel ani poznat pes, se v pátek objevilo v Beňovech u popelnic. „Něco se mu lesklo na čumáku. Šla jsem blíž a viděla, že je to pes, ten ale přede mnou utekl, odkulhal do křoví. Fenka byla přikrčená, já ji k sobě lákala. Bylo vidět, jak se bojí, úplně se třásla. Byla to kostra. Na páteři vůbec neměla chlupy, byla anemická, úplně bílá. Byla poštípaná od blech, roztrhané, krvavé packy. Z hrudníku jí tekla krev, v tříslech měla strupy a korunou všeho bylo, že měla čumák omotaný hnědou izolepou,“ popsala Deníku Koupšetová.

Kříženec plemen typu bull Aron
Svázání i živoření ve výkalech. Kříženec Aron si prožil okamžiky hrůzy

Dodala, že i díky holčičce Zdeničce, která v místě venčila svého pejska, se fenku podařilo chytit. Když jí nálezkyně odmotala izolepu z čumáčku, dostala žrádlo a pití. „Vypila snad dvě mísy vody. Ta musela trpět strašně dlouho,“ řekla Koupšetová, pro níž je to již třetí zachráněný pes. Prvním byl týraný stafford, druhým Čenda, jehož má už pět let.

„Čendu někdo hodil do odvětrávacího pilíře u sýpky a zandal díru kameny. Naštěstí jeho kňučení zaslechl vnuk Vašík. Když jsem kameny odstranila, našla jsem tam vyhublé štěně, odsouzené k smrti hladem,“ zavzpomínala Koupšetová. Zuboženou fenku předala městským strážníkům, které za jejich skvělý přístup chválí.

Nelinka zapomene, já ne

Zvíře do své péče převzala vedoucí klatovského psího útulku Miloslava Šeflová, která je proslulá tím, že dokáže díky čtyřiadvacetihodinové péči zachránit i velmi zubožené psy. Ač už viděla leccos, případ ji šokoval.

„Toto prostě nemůže udělat normální člověk. Po příjezdu městské policie na mě koukala naprosto zlomená fenka, která byla samá mokvající rána, vyhublá, dehydrovaná. Křehké tělíčko měla vyžrané od blech. Dle mého názoru měla čumáček takto svázaný hodně dlouho,“ uvedla Šeflová, která zubožené zvíře předala ihned veterináři k ošetření. Pak ho začala opatrně krmit.

Týraný pejsek se v posledních hodinách svého života nemohl ani napít.
Otřesný případ týrání z Pustějova. Zubožený pes dodýchal u veterináře

„Nelinka by slupla vše, co viděla, ale nemůžete jí dát plnou dávku, zatím se krmí jako štěně,“ informovala Deník vedoucí útulku. Po třech dnech již fenka vypadá lépe, dokonce si užívá pohlazení. „Dnes už jsem přesvědčená, že to s Nelinkou dáme. Až bude úplně v pořádku, najdu jí takovou rodinu, kde na vše hrozné, co prožila, zapomene. Ona ano, ale já nezapomínám,“ uvedla Šeflová, která se ihned po přijetí pejska pustila do pátrání po jeho majiteli.

Nespala celou noc, ale nakonec se zadařilo a jméno dotyčné chovatelky, dá-li se tento výraz použít, zjistila. A předala ho policii. Podle informací Deníku jde o ženu, která žila nedaleko místa, kde se fenka našla, ale odstěhovala se na Domažlicko.

Šetří policie

Případ prověřují policisté z oddělení hospodářské kriminality, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu týrání zvířat,“ uvedla bez bližších podrobností Dana Ladmanová z klatovské policie. Podle informací Deníku šetří policie čin

Policejní vyšetřování bude Šeflová sledovat. Má totiž ještě v živé paměti případ stafordšírského bulteriéra Atily, který byl nalezen na podzim 2019. Ač byl ve velice zuboženém stavu a jevil známky týrání, policie došla k názoru, že o protiprávní jednání ze strany majitele nešlo a případ odložila.