Zákaz přítomnosti otce u porodu, o němž nedávno kvůli koronaviru rozhodla vláda a který vyvolal řadu protestů, přiměl koncem března rodinu z Plzně k domácímu porodu. A to přesto, že žena čekala dvojčata. Obě děti naštěstí za asistence porodní asistentky přišly na svět v pořádku, na místo ale nakonec musela být přivolána zdravotnická záchranná služba (ZZS).

„Žena musela být kvůli gynekologickému krvácení transportována do Fakultní nemocnice. Čerstvě narozené děti na přání rodiny zůstaly doma u otce,“ uvedla krajská mluvčí ZZS Mária Svobodová.

Znovuotevřené hobbymarkety přilákaly o velikonocích velké množství zákazníků. Plzeňský obchod Hornbach měl zcela zaplněné parkoviště a na výjezd se čekalo desítky minut. Mezi odjíždějícími automobily se proplétali zákazníci s malými i velkými nákupy.
Kutilové zaplnili hobbymarkety

V posledních letech to není poprvé, kdy musela být ZZS v kraji volána k domácímu porodu, kde se vyskytly problémy. „V roce 2015 jsme vyjížděli k deseti porodům, z toho k devíti překotným a jednomu plánovanému domácímu. O rok později byla statistika úplně stejná. V roce 2017 jsme zasahovali u patnácti porodů, z toho u dvou domácích. K domácím porodům jsme voláni kvůli komplikacím, zejména kvůli krvácení,“ vysvětlila Svobodová s tím, že výjimkou byl rok 2018, kdy ZZS nemusela vyjet v kraji ani k jednomu domácímu porodu. Naopak rok 2019 byl tragický.

Loňský srpnový domácí porod v malé obci na rozhraní okresů Plzeň-jih, Klatovy a Domažlice skončil smrtí chlapečka. Dítě tehdy porodila žena, která již za sebou jeden úspěšný domácí porod měla, ovšem v tomto případě rodila předčasně, údajně v sedmém měsíci těhotenství. A skončilo to tragicky. Když byli na místo přivoláni záchranáři, tak chlapci, který nejspíše zemřel na podchlazení, již nemohli pomoci. Oba rodiče letos v březnu začala stíhat policie. „Muž, ročník 1986, a žena, ročník 1983, jsou obviněni ze zločinu usmrcení z nedbalosti. Vyšetřovací úkony ale stále běží, proto nebudeme v současné době sdělovat bližší informace,“ řekla Deníku policejní mluvčí Ivana Jelínková s tím, že rodičům hrozí až šestileté nepodmíněné tresty.

OTEC BY RÁD BYL U PORODU POTOMKA

Domácí porody jsou nyní, kdy je pobyt otce při příchodu potomka na svět v nemocnici zakázán, diskutované stále více páry. „Před dvěma měsíci by nás ani nenapadlo o domácím porodu uvažovat, mám z něj strach. Ale přítel si od počátku přeje být u toho, kdy syn přijde na svět, a já jsem za jeho podporu vděčná. Vážně tedy zvažujeme porod doma. Ale ještě máme trochu času, tak snad se opatření uvolní a budeme moci normálně do nemocnice,“ svěřila se Deníku mladá maminka Hanka z Klatovska.

Švagrové Barbora Fabišiková a Lucie Fabišiková ze Sence-Zruče na severním Plzeňsku pečou velikonoční perníčky. Perník pečou dle vlastní receptury a ke zdobení hledají inspiraci na Chodsku.
Vášeň pro perníčky ukazuje i tetování

ODBORNÍCI DOMÁCÍ PORODY NEDOPORUČUJÍ

Porody doma jsou nyní tématem velmi ožehavým. Primáři nemocnic Plzeňského kraje proto nechtěli jejich negativa či případná pozitiva v tisku vůbec komentovat.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že ministr Adam Vojtěch se k domácímu porodu pod vedením porodní asistentky stejně jako odborná společnost a mezinárodní organizace dlouhodobě staví odmítavě a upozorňuje na jeho rizika. Argumentuje přitom i stanoviskem České lékařské společnosti J. E. Purkyně, v němž se uvádí, že i u původně zcela fyziologického porodu zcela zdravé ženy mohou náhle nastat komplikace, které ohrožují na zdraví či dokonce životě matku či dítě, případně oba.

„V ČR, z hlediska geografických a klimatických podmínek, není možné zajistit pro tyto případy rychlý a nekomplikovaný transport z domácího prostředí do porodnického zařízení,“ upozornila společnost.