Že situace je není o nic lepší než v roce 2016, kdy se OKD ocitlo v insolvenci a čelilo extrémnímu tlaku zevnitř i zvenčí, přiznává i předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková.

"Finanční situace OKD je skutečně kritická. Firma čelí mnoha nepředvídatelným problémům. Už tak nízké ceny začaly opět strmě klesat v druhé polovině března a ke konci května už byl propad cen takový, že zhruba můžeme říct, že jsou oproti roku 2019 na polovině. Další problém se objevil ve chvíli, kdy odběratelé OKD snížili kvůli omezování výroby poptávku po uhlí. Takový pokles cen není žádná firma v jakémkoli oboru schopna zvládnout bez pomoci," tvrdí Vanda Staňková.

Akcionář OKD podržel

Potvrdila také, že 10. července podepsali zástupci OKD s vedením firmy Prisko navýšení základního kapitálu naší společnosti o 600 milionů korun, jako první část. "Jedná se o refinancování již vynaložených prostředků na útlum. Tato částka nám významně pomůže překlenout nejbližší složité týdny, které jsou před námi," uvedla Staňková.

Ilustrační foto
Lidí bez práce na Karvinsku stále přibývá

Zároveň se v prohlášení, které poskytla médiím, ohradila proti tvrzením, že se v dolech OKD nedodržovala nařízená epidemiologická opatření. "Po celou dobu jsme plnili všechna nařízení a opatření hygieny, krajská hygiena nás velmi pečlivě hlídá a kontroluje v podstatě všechno včetně odchlípnuté omítky. Bohužel se u nás virus i tak rozšířil," říká předsedkyně představenstva OKD.

Vysvětlila také, proč se v době šíření koronavirové nákazy mezi zaměstnanci OKD oddalovalo přerušení těžby do poslední chvíle. „Důl je živý organismus, nelze ho opustit nadlouho, vrátíte se někam jinam. A pokud bychom měli přerušenou výrobu na několik měsíců, bude možná nemožné se vracet,“ uvedla Vanda Staňková.

Jaká je podle ní budoucnost OKD? "Na to je velice složitá odpověď. Bojujeme na všech frontách a musíme nejprve zvládnout nejbližší období, rok 2020, abychom mohli existovat i nadále. Naše budoucnost má samozřejmě jasně dané hranice, a je podmíněna využitelností černého uhlí, poptávkou po něm i jeho ekonomickou vytěžitelností. Naše společnost se už nyní nachází ve fázi postupného útlumu na některých svých těžebních lokalitách. Pokud překonáme dnešní kritické období, budeme se moci věnovat otázce, jak dál," říká Vanda Staňková.

Ilustrační foto.
Stavbu obchvatu Karviné blokují ekoteroristé, rozhodnout má kraj