Ti chtěli nasát atmosféru místa, kde spisovatel žil se svými polodivokými kočkami a v prvním částečně proskleném patře psal svá nesmrtelná díla. „Přijel jsem z Moravy od Břeclavi. Tušil jsem, že tu budou dlouhé fronty, proto jsem vyrazil už brzy ráno. Ale jak vidíte, stejně si nějaký čas počkám, než se dovnitř dostanu,“ řekl muž, který se už po desáté hodině dopoledne ocitl v několik desítek metrů dlouhé frontě vedoucí od vstupních dveří chaty přes dvorek a vrátky dále na příjezdovou cestu.

Pohled z vyhlídky na prodané skále.
Muž vydražil zvětralou skálu na Chomutovsku. Bylo to ze zábavy, říká

Hlavní průjezdovou tepnu Kerska kontrolovali policisté, po stranách parkovaly od dopoledne desítky aut. Na místě byly také televizní štáby, které nabízely přímo z místa divákům živé vstupy. Po chatě pak provázeli historici Polabského muzea, mezi nimi i Pavel Fojtík. „Mám informace, že zájem o návštěvu chaty je obrovský. Skutečně se do Kerska chystají obdivovatelé Bohumila Hrabala z celé země,“ řekl den před mimořádným otevřením chaty. A jeho informace se potvrdily.

Hrabalovu chaty se její vlastník rozhodl v loňském roce prodat. Původně jí chtěl koupit člověk, který se s Hrabalem znal a chtěl zachovat genius loci chaty i okolí. Poté, co si prodeje chaty všimla i média a o její koupi se začal zajímat Středočeský kraj, svoji nabídku stáhl. Kraj nakonec chatu za necelých 10 milionů koupil a svěřil ji do správy Polabského muzea, které o Hrabalův odkaz už léta pečuje.

Dlouletá rekonstrukce 

Chata má v příštích dvou letech projít rekonstrukcí. Vznikne v ní expozice s věcmi, které spisovatel využíval při psaní i v běžném životě. Navíc kolem ní bude vybudováno zázemí pro návštěvníky i pro mladé spisovatele, kteří budou moci inspirativní prostředí lesní osady a nedaleké kultovní Hájenky využívat při svých literárních pokusech.

Kaple svaté Alžběty z 18. století v Harrachově.
Harrachovskou kapli opravili dobrovolníci. Problém je však daleko větší

Oficiálně má být pro veřejnost chata zpřístupněna v roce 2024 u příležitosti 110. výročí narození Bohumila Hrabala. Zájemci se budou moci podívat i do prosklené pracovny v prvním patře chaty, které spisovatel s železničářskou praxí říkal stylově hradlo. Turistům mají sloužit také moderní aplikace. „Pokud se v rámci aplikace podívají návštěvníci do telefonu v chatě na některé místo, uvidí jej tak, jak vypadalo v době, kdy tam Hrabal pobýval,“ nastínil Jan Vinduška, ředitel Polabského muzea.