Spolu s dalšími účastníky chtěli po vládách obou sousedních státu, aby vymezily zhruba třicetikilometrové příhraniční pásmo. To by podle místních částečně umožnilo odstranit současný diskriminační režim. „Pro naše čtyřčlenné rodiny je nemyslitelné, abychom se všichni nechali testovat až v Brně, zvláště když si na testy nemůžeme nyní ani vydělat,“ řekla Mikulková.

Na dvě stě padesát Čechů a Slováků se sešlo na hranici Sudoměřice - Skalica. Protestovali za znovuotevření hranic a podepisovali také petici.
Pusťte mne k babičce, křičeli na hranicích ve shodě Češi i Slováci

Tamní rodiny jsou velmi propletené, část bydlí na Moravě v Sudoměřicích a část ve Skalici na Slovensku. „Jen v naší dědině zůstalo bez práce a bez kontaktu s rodinou dvě stě padesát lidí. V Česku se už všechno rozjíždí, ale na nás se nemyslí. Nedostali jsme žádné odškodnění a na nic nemáme nárok. Zaměstnavatelé na Slovensku na nás tlačí, abychom nastoupili do výroby, ale nemůžeme tři kilometry do práce, protože je za hranicí. Jsme v krizové situaci, zůstali jsme bez příjmů, bez peněz, bez práce a bez rodiny,“ upozornila Sudoměřičanka.