Poetickou novinkou modravě prozářené lovecké haly je stromek posetý stříbrnými a modrými opeřenými ptáčky. Motiv ptáčků jako vánočních ozdob je znám z české produkce už od třicátých let 20. století a zdá se, že na svém kouzlu za téměř století nic neztratil. Celý prostor je protkaný stříbřeným jmelím – stříbřitý pel mají i lístky na ptačím stromu. Stříbřené skleněné vánoční ozdoby patří k těm nejstarším. Na Valašsku se vyrábělo stříbřené sklo už v 70. letech 19. století ve sklárnách firmy S. Reich & Co. Jednalo se nejčastěji o předměty liturgické, jako jsou mešní poháry a svícny, ale i dekorativní koule určené do zahrádek k popínavým rostlinám a růžím. Ostatně květiny nechybí ani v zámecké vánoční výzdobě, o čemž přesvědčují orchideje v dámském salonku.

Mikulášská nadílka v Traplicích.
FOTO: Mikulášská nadílka v Traplicích. Nechyběli ani hrůzostrašní čerti

Záplava zlatavých, bronzových a svěžích zelených tónů prostupuje pak největší ze zámeckých komnat, jejíž třpyt umocňují i křišťálové lustry a nástěnná zrcadla. Ještě intenzivnější zážitek ale poskytuje vstup do předposledního zámeckého pokoje. Vodopád baněk v stříbřitých, fialových a perleťově krajkových barvách směřuje až k vánoční jedličce poseté stovkami zlatě růžových skleněných koulí. Instalace tak naznačuje cestu vedoucí k pohádkové atmosféře vánočního večera.

Krásu skleněných vánočních ozdob lze na zámku v Lešné u Valašského Meziříčí obdivovat denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin až do 18. prosince. Jestli si však z návštěvy zámku chcete odnést i něco víc než mimořádný zážitek, navštivte některou ze sobotních tvůrčích dílen. V těch je možné vlastnoručně si ozdobit skleněnou vánoční baňku (10. 12.), nebo se nechat zlákat na voňavé zámecké pečení (17. 12.).

Kamila Valoušková, historik umění Muzea regionu Valašsko

Slušovická mikulášská Rally uzavřela sezónu.
FOTO: Nervy, adrenalin, rychlá auta. Mikuláš Rally 2022 ovládla Slušovice