Sekaná podle Maxijedlíka

Postup přípravy:
Do pánve dám nadrobno nakrájenou slaninu a nechám ji opražit, až pustí tuk. Pak přidám cibuli a obojí smažím, aby cibule zesklovatěla.

Do mísy dám mleté maso a přidám nejdříve rohlíky, které jsem předtím namočil do mléka a pak vymačkal. Maso začnu rukama míchat a přidávám všechny ostatní ingredience a koření.

Když maso drží pohromadě, vyndám ho z mísy a zpracovávám na vále. Těsto vytvaruji do šišky a uhladím. Než dám sekanou do trouby, potřu ji směsí, kterou jsem si předem připravil.

Sekanou potírám během pečení několikrát a peču ji odkrytou na 180 °C asi 45 minut. Místo vody používám na podlévání pivo. Nejenže dodá šťávě dobrou chuť, ale udělá na sekané pevnou kůrku.

Dobrou chuť přeje Maxijedlík - Jaroslav Němec 


Suroviny:

150 g slaniny
2 najemno nakrájené cibule
1 kg mletého masa (vepřové + hovězí)
2 starší rohlíky, nakrájené
100 ml mléka
5 stroužků česneku, prolisovaných
3 lžičky čerstvého tymiánu
2 lžíce majoránky
3 lžíce plnotučné hořčice
libeček čestvý nebo sušený

směs k potírání:
3 lžíce plnotučné hořčice
3 lžíce piva
2 lžíce oleje
2 lžičky sladké papriky