Hned první červencový den nám počasí na Vsetíně připravilo nemilé překvapení. Nejprve jsme v odpoledních hodinách na meteorologické stanici ČHMÚ v areálu místní hvězdárny naměřili letos nejvyšší teplotu 34,1 °C, a pak se přihnala bouřka, na jejímž začátku tady silný vítr lámal a vyvracel stromy.  Při bouřce napršelo 17,4 mm, což není mnoho, ale nakonec to byl největší srážkový úhrn za celý měsíc.

Ve zbytku července pršelo málo anebo po mnoho dní vůbec. Celkový měsíční srážkový úhrn 53,3 mm tak dosáhl jen poloviny obvyklého množství.

Kromě toho, že byl letošní červenec suchý, byl rovněž dosti teplý a slunečný. V každém z jeho 31 dnů na nás minimálně jednu hodinu denně svítilo sluníčko. Průměrná červencová teplota 18,3 °C překonala dlouhodobý průměr o 1,1 °C.

Srpen se od července přeci jen lišil. Stále bylo většinou slunečno a nadprůměrně teplo, ale také se zde více vyskytovaly bouřky, které s sebou ve větší míře přinášely tolik potřebné dešťové srážky. Nejsilnější bouřkový systém, který tvořily tři bouřky za sebou, přešel přes Valašsko v noci z 12. na 13. srpna. Bohužel se jednalo o noc, kdy mnozí astronomičtí nadšenci chtěli (například na vsetínské hvězdárně) pozorovat meteory ze známého roje Perseid. „Padající hvězdu“ jsme sice neviděli vůbec žádnou, ale zato padala spousta dešťových kapek. Tolik, že jich staniční srážkoměr zachytil 31,5 mm, tedy množství 31,5 litru na jeden metr čtvereční zemského povrchu, což už je slušný úhrn.

V závěru letních prázdnin v minulosti již mnohokrát docházelo k mírnému ochlazení. To však letos nenastalo. Před začátkem nového školního roku si tak děti ještě užívaly slunečného počasí s teplotami vzduchu dosahujícími až k tropickým 30 °C.

Pavel Svozil, Muzeum regionu Valašsko, odd. Hvězdárna Vsetín