Nominována na Nobelovu cenu za literaturu
Autorka je známá hlavně románem Božena nebo Obecní dítě a povídkou Krambambuli ze světa zvířat. Jako žena 19. století se dočkala významných profesních úspěchů, jako bylo Vyznamenání za umění a vědu (které obdržela jako první žena v Rakousko-Uhersku) nebo nominace na Nobelovu cenu za literaturu. Ve věku sedmdesáti let byla jmenována doktorkou filosofie. Ví se také, že byla vášnivou sběratelkou hodin, které sama i opravovala.

Vzala si bratrance
A jaký byl rodinný život Marie Ebner von Eschenbach? V roce 1848 vstupila do svazku s o patnáct let starším bratrancem Moritzem Ebnerem von Eschenbach. Manželství s Moritzem zůstalo bezdětné.

Marie Ebner často navštěvovala Valašsko
Z jejich početných deníků a dopisů sestře Bedřišce, se kterou udržovala vskutku čilou korespondenci, můžeme usoudit, že Marie měla k rodině velmi blízko. S manželem Moritzem žila ve Znojmě a později ve Vídni, často cestovala do Itálie či Francie, ale vždycky se ráda vracela do „opravdového domova“ v rodných Zdislavicích. Marie Ebner také často navštěvovala Valašsko.

Po tom, co v roce 1887 koupil statek Lešná u Valašského Meziříčí hrabě August Leopold Kinský, manžel Mariiny sestry Bedřišky, sem často jezdívala na návštěvy k Filipovi Kinskému a jeho manželce Marii, kteří statek zdědili.

Trávila zde čas i s dalšími neteřemi a synovci a jejich rodinami. Blízké si byly zejména s neteří Marianne Kinskou, která jako jediná ze sourozenců zůstala neprovdaná, a po smrti Moritze v roce 1898 společně obě ženy žily ve Vídni.

I když je život Marie Ebner spojován právě s Vídní nebo Zdislavicemi, svoje místo má i v Lešné u Valašské Meziříčí. Na zámku můžete navštívit její pracovnu či podívat se na její portrét od vídeňské malířky Marie Müller.

 

Autorka textu: Andrea Mrštinová, historička Muzea regionu Valašsko