Někdy v únoru zasel Martínek na zahrádce semínka slunečnice, kterými jsme krmili ptáky. S radostí sledoval, jak rostlinky rostou. Teď mají téměř 2 metry a když před několika dny rozkvetly, tak byl ze svého pěstitelského úspěchu nadšený. Rozkvetlé slunečnice nás inspirovaly k tvoření, a tak se můžete podívat na 5 nápadů, jak toto téma výtvarně zpracovat.

1. OTISKY
K prvnímu tvoření jsme využili čerstvý květ a listy slunečnice. Natřeli jsme je temperami a otiskli na papír. Při tomto tvoření mohou děti do detailu rostlinu prozkoumat. Zapojí více smyslů (hmat, zrak, čich) a zážitek z tvoření tak bude mít hlubší rozměr.

2. ZÁPICH Z FILCU
Děti rády při tvoření zkouší různé materiály, nejen papír. U tohoto nápadu jsme použili látku a oblíbené fixy na textil. Ze žlutého a hnědého filcu vystřihneme jednotlivé části květu slunečnice. Slepíme je k sobě. Pomocí fixu na textil můžeme dokreslit detaily.. Květ přilepíme na špejli a použijeme jako zápich do květináče nebo jako dekoraci. Co se týče lepení, nejlépe drží tekutý Herkules nebo je možné použít tavnou pistoli, mladším dětem tavnou pistolí lepíme my.

Tvoření s dětmi - SlunečniceTvoření s dětmi - SlunečniceZdroj: Lucie Cmarová

3. KVĚT SE SEMÍNKY
Když děti tvoří, je dobré nabídnout jim i reálné pomůcky, které se k tématu hodí. V tomto případě jsme využili skutečná semínka slunečnice, která uprostřed živého květu v reálu dozrávají. Květ slunečnice si vystřihneme z papírového talíře a vybarvíme ho libovolnými barvami. Do  hnědého středu nalepíme slunečnicová semínka. K lepení jsme použili tekutý Herkules a po nasypání semínek jsme výrobek zatížili, dokud lepidlo nezaschlo.

Hry venku aneb Chodníkové hry
Jedenáct her, kterými zabavíte děti. Stačí, když vezmete barevné křídy

4. PLYŠOVÉ DRÁTKY
Při tímto tvoření jsme opět použili netradiční materiál – plyšové drátky. Vytvořili jsme jimi 3D omalovánku. Květ slunečnice vymodelujeme z plyšových drátků a ty nalepíme tavnou pistolí na papír (mladším dětem drátky nalepí dospělý, hrozí popálení lepidlem). Takto vzniklé obrysy květu děti vymalují, mohou dokreslit stonek s listy a pozadí obrázku.

5. OLEJOVÉ PASTELY
Při tvoření se toho děti mohou i hodně naučit způsobem, který je naprosto přirozený. U některých témat se dají výtvarné pomůcky skvěle propojit s obsahem tvoření. V případě slunečnic tak můžeme využít olejové pastely a zároveň dětem vysvětlit, že ze semínek slunečnice se olej skutečně lisuje.
Tvoření s dětmi - SlunečniceTvoření s dětmi - SlunečniceZdroj: Lucie Cmarová

Olejové pastely jsme s dětmi zkoušeli poprvé a moc jsme si to užili. Kreslili jsme květ slunečnice dle vlastní fantazie. Olejové pastely bych přirovnala k mastnějším voskovkám. Mají syté barvy. Oproti suchým pastelům nepráší a méně špiní ruce. Také nejsou tak náchylné na polámání. Přitom se dají dobře roztírat prsty. Doporučuji určitě vyzkoušet.

Lucie Cmarová

O AUTORCE
Lucie Cmarová je maminka dvou malých dětí. Srdcem i vystudovaným oborem je pedagožka, kterou fascinuje dětské vnímání světa, ve kterém hraje zásadní roli hra. Na začátku rodičovské dovolené se začala věnovat tvorbě didaktických pomůcek a založila si vlastní web a Facebookovou stránku nazvanou Tvoříme pro děti.

Stránky se od té doby rozrostly a dnes na nich najdete nejen tipy na DIY didaktické pomůcky, ale také pracovní listy ke stažení, nápady na hraní a tvoření s dětmi a recenze dětských knížek, časopisů, výtvarných pomůcek a her. Všechny tipy jsou také sdíleny na sociálních sítích, kde si čas od času můžete mimo jiné zasoutěžit o dětské knížky či hry.