Kromě detailního naplánování cesty je dobré přejet chorvatské hranice svěží. „Policisté, zejména v nočních hodinách, mohou zastavit řidiče podle nich vykazující znaky únavy. Následně jej odvezou k vyšetření k lékaři. Jestliže se domněnka prokáže, je mu zadržen řidičský průkaz,“ upozornil mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota.

Pozor na půjčený vůz
Jestliže jedete vozidlem, které přímo nevlastníte, nezapomeňte mít s sebou doklad, formulář, že auto máte půjčené se svolením, respektive s potvrzením od leasingové společnosti. Nejlépe nejen v anglickém jazyce, ale i třeba ve slovinštině, němčině.

Čeští turisté už ve třetí sezoně vyjeli přímým vlakovým spojením do Chorvatska. První souprava byla vyprodaná. Zastavila i v Rijece. Dopravce Regiojet už na léto prodal zhruba padesát tisíc jízdenek
PŘEHLEDNĚ: Z Česka vlakem i autobusem k moři. Podívejte se na trasy i akční ceny

Reflexní vestu pro každého
Před jízdou je vhodné zkontrolovat nejen auto, ale také povinnou výbavu. Ne všude jsou nároky na její obsah totožné jako v Česku. „Doporučuji mít ve vozidle tolik reflexních vest, kolik bude v autě cestujících. Není potřeba poté řešit, v které zemi stačí jedna vesta a kde ji musí mít každý,“ podotkl mluvčí.

Úskalí nákupu známek přes internet
Dálniční známky pro cestu přes Rakousko, Slovinsko, Slovensko a Maďarsko lze již zakoupit pohodlně přes internet. Ne všude ovšem funguje systém tak, jako v Česku. Například v Rakousku začne platit dálniční známka až 18. den po zakoupení. V Maďarsku je zase potřeba počítat s poplatkem za doručenku koupě elektronické známky. „Za zaslané potvrzení je účtován poplatek v přepočtu 170 korun. Je proto mnohem výhodnější zakoupit si na hranicích papírovou,“ sdělil Sirota.

Mýtné v Chorvatsku
Na dálnicích v Chorvatsku se platí na vybraných úsecích mýtné. Platbu je možné provést nejen v hotovosti, ale také platební kartou, popřípadě palubní jednotkou ETC. Pokud se však rozhodnete sjet mimo velké mýtnice, s hotovostí neuspějete. Kvůli bezobslužnému systému lze platit jen kartou.

Tankování v Česku
Kde natankovat benzín a naftu cestou na dovolenou? V ČR ještě není tak draho

Odložení nákupu
Mluvčí ÚAMK před jízdou udělal v jednom z tuzemských marketů běžný nákup. Celkem nakoupil pětadvacet položek. Za vše zaplatil 789 korun. V Chorvatsku ten samý nákup vyšel na 1 088 korun. „Dražší je celkově pití. Pivo v přepočtu stojí i sedmdesát korun. Naopak zelenina a ovoce je výrazně levnější,“ popsal zkušenost Sirota.

Benzin i nafta levnější ve Slovinsku
Stále se vyplatí natankovat plnou nádrž v České republice. Poté až ve Slovinsku.

Kameru nechat doma
V Rakousku je natáčení dění před vozidlem, a tedy i vozidel s registrační značkou, bráno jako porušení GDPR. Pokud nejde kameru odmontovat, je vhodné alespoň zakrýt čočku.