Ceny cestovního ruchu Moravskoslezského kraje 2019 budou mít své vítěze, o kterých rozhodne i veřejnost.

„Nová soutěž Ceny cestovního ruchu Moravskoslezského kraje zviditelní dobře fungující projekty, bude také motivací pro ostatní subjekty v cestovním ruchu. Soutěž bude přínosná i pro návštěvníky kraje, kteří tak získají tipy na osvědčená místa,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška, který nad soutěží převzal záštitu.

Orlí samice  Oldřiška na krmišti, kde zpracovává předloženou potravu – lišku sraženou automobilem. Foto: www.csopnj.cz
Dobrá zpráva! Orlí pár v Oderských vrších by letos mohl opět zahnízdit

Odvěká otázka, která trápí Krnov i Bruntál: je nejromantičtější místo v Moravskoslezském kraji poutní vrch Cvilín nebo Uhlířský vrch? Rozhodněte!
Hlasovat můžete zde.

První ročník cen počítá s pěti soutěžními kategoriemi: osobnost cestovního ruchu, nejlepší počin, nejromantičtější místo, nejmilejší zařízení pro rodiny s dětmi a nejoblíbenější atraktivita kraje v roce 2019. Mezi favority, které nominovala odborná komise.

Například o nejromantičtějším místě rozhodnou hlasy veřejnosti, ale třeba osobnost cestovního ruchu vyberou jen odborníci, kteří se v problematice dobře orientují.

Pietní místo. Za oběti střelby ve fakultní nemocnici v Ostravě 10. prosince 2019 začali lidé před hlavním vchodem ještě ten den zapalovat svíčky.
Pistole šíleného střelce z nemocnice byla původně výuková zbraň

Lidé mohou hlasovat na webové stránce Ceny cestovního ruchu až do 13. února 2020. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 28. února v rámci veletrhu Dovolená na ostravské Černé louce.

Mezi finalisty prvního ročníku Cen cestovního ruchu MSK má své zástupce i okres Bruntál. Konkrétně v kategorii Osobnost cestovního ruchu MSK 2019 soutěží Růžena Zapletalová, ředitelka Městského muzea Rýmařov.

Soutěží i expozice textilní výroby Hedva Český Brokát, Rýmařov, poutní vrch Cvilín v Krnově, Uhlířský vrch v Bruntálu, Resort Kopřivná z Malé Morávky a nesmí chybět ani Osoblažská úzkokolejka.

K TÉMATU

Je romantičtějším místem Cvilín, nebo Uhlířský vrch? Odvěká otázka zejména pro místní romantiky.

Uhlířský vrch, Bruntál

Uhlířský vrch, vyhaslá sopka, na jehož vrcholu stojí barokní kostel Panny Marie Pomocné z roku 1653. Ke kostelíku vede krásná čtyřřadová lipová alej z roku 1766 s originální dřevěnou křížovou cestou od místního řezbáře Františka Nedomlela.

Uhlířský vrchZdroj: www.cenycr.cz

Kostelík na Uhlířském vrchu s alejí tvoří neodmyslitelnou dominantu Bruntálu. Ze svého vršku vítá návštěvníky přijíždějící ze všech světových stran a láká k romantické procházce a výhledu na Jeseníky

Poutní vrch Cvilín, Krnov

Už téměř tři sta let shlíží z kopce Cvilína na Krnov poutní kostel Povýšení sv. Kříže a P. Marie Sedmibolestné. A stejně dlouho je jeho areál vyhledávaným místem nejen pro poutníky, ale všechny, kteří se chtějí rozhlédnout do okolí a projít se po tajuplných stezkách.

Cvilín.Zdroj: www.cenycr.cz

Křížová cesta se schodištěm a kapličkami, pověst o léčivé moci oltářních obrazů, rozhledna, romantická zákoutí. To vše dělá
z poutního vrchu jedno z nejnavštěvovanějších míst kraje.

Další nominovaná romantická místa z Moravskoslezského kraje:

Balerův mlýn, Spálov, okres Nový Jičín

Balerův mlýn, Spálov.Zdroj: Cenycr.cz

Nejmenší větrný mlýn holandského typu v Česku stojí ve Spálově u Oder. Postavil jej v roce 1929 místní mlynář František Baler. Když foukal vítr, mlynář za svitu petrolejové lampy mlel a šrotoval i v noci. Balerův mlýn stojí uprostřed polí, romantické duše se mohou kochat pohledem na Beskydy, údolí Odry nebo jen tak na vlnící lány klasů. Klíče od mlýna si zapůjčíte na místním obecním úřadě.

Bezručova vyhlídka, Hradec nad Moravicí, okres Opava

Bezručova vyhlídka, Hradec nad Moravicí, snímek Jan Langer.Zdroj: Cenycr.cz

Na vyhlídkovou terasu vystoupáte po šestnácti schodech, nejlépe za ranního úsvitu, kdy slunce teprve začíná pronikat mlžným oparem. Odtud se nabízí nádherný výhled na údolí. Ostatní směry jsou zakryty vzrostlými stromy zámeckého parku. Při troše fantazie si můžete představit, jak tudy kráčel Beethoven. Jsme totiž na místě, které evokuje atmosféru minulosti. Foto: Jan Langer

Obora Hukvaldy, Hukvaldy, okres Frýdek-Místek

Obora Hukvaldy, snímek Jaroslav Pešat.Zdroj: Cenycr.cz

Hukvaldská obora je jednou z nejstarších lesních obor v České republice. Středověký hrad, cesty lemované alejemi, pasoucí se zvěř, spletené kořeny staletých buků, rybníky, socha lišky Bystroušky - to vše vytváří neopakovatelnou atmosféru místa, kde lze nalézt klid i inspiraci a kam je vždy důvod se vracet. Foto: Jaroslav Pešat