1. Baťův kanál

Kanál, také známý pod názvem Průplav Otrokovice–Rohatec je historická vodní cesta, která měří dvaapadesát kilometrů. Vznikl v první polovině dvacátého století pro zavlažování Moravského Slovácka a dopravu hnědého uhlí pro zlínské Baťovy závody. V dnešní době slouží především pro rekreační účely. Na trase je celkem osm přístavů a šestnáct přístavišť. Vybudováním slovenského přístavu Skalice se Baťův kanál zařadil mezi mezinárodní vodní cesty.

Maly Staw
Ledovcová jezera i vodopády. Krkonoše nabízejí nepřeberné množství krás

2. Slovanské hradiště Mikulčice

Nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště v českých zemích v minulosti patřilo k významným centrům Velkomoravské říše. V jeho areálu jsou stále základy paláce a dvanácti kostelů z devátého století. V muzeu jsou k vidění kromě kamenných nástrojů a mečů také umělecké výrobky jako náušnice či prsteny. Představují mistrovské kusy raně středověkého řemesla. Unikátní jsou dřevěné čluny, které archeologové našli v zaniklých říčních korytech.

3. Strážnice

Město vína a lidových tradic – to je Strážnice. Ve strážnickém zámku sídlí Národní ústav lidové kultury s expozicí nástrojů lidové hudby, na níž můžete vidět i slyšet přes čtyři sta hudebních nástrojů. Součástí strážnického skanzenu je areál vinohradnických staveb s původním interiérem i vinicemi. Okolí Strážnice je osázeno jeřáby oskeruše, slováckými stromy. Můžete si tak projít Oskerušovou stezku či navštívit Muzeum oskeruší, kde si můžete zakoupit semínka i výrobky z tradičního ovoce, třeba marmeládu nebo pálenku.

Roháče jsou jeden z geomorfologických okrsků Západních Tater na Slovensku a částečně i v Polsku.
Nejstrmější výstupy v Česku a na Slovensku: místa, kde je kvalitní obuv nutná

4. Zámek Nový Světlov

Nejdříve jej postavili jako hrad, následně přestavili na zámek. Původní hrad je v dnešní době známý jako Starý Světlov. Název Světlov má zřejmě spojitost s tím, že z něj v minulosti měli hrozící nebezpečí signalizovat ohněm a září podat upozornění dále do vnitrozemí. V zámeckém areálu můžete navštívit také divadelní sál, hotel a restauraci.

Slovácko a Bílé Karpaty, tipy na ubytováníZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

5. Velká Javořina

Nejvyšší hora Bílých Karpat se tyčí do 970 metrů nad mořem. Na Velké Javořině stojí i rádiový vysílač a jejím vrcholem prochází hranice Moravy a Slovenska. Každý rok v létě se tam konají Slavnosti bratrství. Pořadatelé tak navazují na tradici obdobných akcí z první republiky.

6. Horňácko

Je subregionem Slovácka a tvoří ho deset obcí. Mezi ně patří například Lipov, Malá Vrbka nebo Velká nad Veličkou. Sjednocujícím prvkem jsou tradice. Oblast je především proslulá bohatou hudební a taneční kulturou. Až do současnosti se uchovala sedlácká, klenot mezi párovými tanci. Horňácko se také vyznačuje řemeslem, které se odráží v tamějším stavitelství (je zde několik unikátních venkovských rezervací), oblékání i folkloru.

Češi v pohybu.Zdroj: DeníkNevíte, kam se vydat na výlet po České republice? Inspirujte se v letním speciálu Deníku Česi v pohybu

7. Větrný mlýn Kuželov

O životě na Horňácku a mlynářství se můžete dozvědět více v kuželovském areálu větrného mlýna. Tamější mlýn holandského typu je jedním z mála, který se dochoval až do současnosti. Postavili ho v polovině devatenáctého století a přes sto let sloužil jako funkční mlýn. Až po necelých třiceti letech od konce užívání jej opravilo brněnské Technické muzeum a nyní slouží jako jeho funkční exponát.

8. Přírodní rezervace Čertoryje na Čápu

Rozsáhlé bělokarpatské louky jako vystřižené z filmů o Africe, na kterých lze vidět kriticky ohrožené rostliny. Prozatím tam našli pět set různých druhů, padesát z nich je chráněných. Mezi ty nejohroženější patří orchideje, kterých v rezervaci rozkvétá dvaadvacet druhů. Čertoryje se tím řadí mezi nejbohatší louky v Evropě. Před pár lety tam došlo k nevyčíslitelné škodě. Někdo vytrhl poslední svazek vzácné žluté orchideje střevíčníku pantoflíčku a odkázal ji tím k záhubě.

Mám rád jídlo a gastronomii

TIP PRO GURMÁNY
Restaurace WESTY nabízí tradiční i moderní tyrolskou kuchyni v klasickém i odlehčeném podání. Nepoužívají konzervanty, dochucovadla ani zvýrazňovače chutí. Vaří pouze z čerstvých potravin a množství porcí je omezeno. Podnik se proslavil především návštěvou Zdeňka Pohlreicha, který tam natočil jeden z nejsledovanějších dílů Ano, šéfe!, a majitelé získali nejvyšší možné hodnocení. Bylo to dokonce tak, že Pohlreich se učil od majitele Ludwiga. Ten dříve vařil v Tyrolsku, například i pro závodníka Nikiho Laudu. Poté se s manželkou přestěhovali do Hodonína, kde otevřeli WESTY.

TIP NA MÍSTNÍ SPECIALITU
Poblíž centra v Uherském Brodě najdete restauraci U Černého Janka. V tamější kuchyni pracuje tým sestavený z odborníků, kteří do jídel vkládají své bohaté zkušenosti z celé Evropy. Vaří tradiční kuchyni i moderní gastronomii. Restaurace svůj název nese po černouškovi Jankovi, který podle pověsti zvonem vzbudil Broďany a přiměl je tak do úspěšného boje s Turky, kteří na město útočili. www.cernyjanek.cz

Hrad Loket. Jediný meteoritem zasažený hrad v Česku.
Tajemné Poohří: to jsou lázně duchů i hrad, na který spadl meteorit

TIP NA DOBROU KÁVU
Stylové prostředí a prvotřídní kávu naleznete v kyjovské Pražírně. Pokud si chcete odpočinout po těžkém výšlapu, načerpat energii po prohlídkách města, sejít se s přáteli, nebo se jen tak zabořit do křesla s oblíbenou knihou, víte, kam zamířit. V Pražírně si praží vlastní kávová zrna, můžete si tedy být jistí, že doušek jejich kávy bude opravdový a jedinečný požitek. www.prazirnakyjov.cz

TIP NA DOBRÉ VÍNO
Vinařský areál Plže je ozdobou obce Petrov, která leží nedaleko Strážnice. Sklepy své jméno získaly podle hlemýžďů, kteří mají v této oblasti hojný výskyt. V areálu najdete okolo osmdesáti vinných sklepů, které vinaři postupně budovali již od patnáctého století. Na své si přijdou všichni milovníci vína - od těch, co preferují sušší, až po včelaře. Sklepy Plže tvoří dlouhou ulici se dvěma náměstíčky a průčelí některých z nich je laděno do místní bílé a modré barvy. www.obec-petrov.cz

Slovácko a Bílé Karpaty, tip reportéraZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

Mám rád klid a pohodu

SKVĚLÝ WELLNESS
V rámci Aquaparku Uherské Hradiště můžete navštívit moderní wellness centrum. V příjemném a klidném prostředí zapomenete na starosti každodenního dne, necháte odpočinout tělo i mysl a načerpáte novou energii. Můžete se tam prohřát v různých saunách, například ve finské či bylinné. Mají vyhrazené saunování pro děti, seniory i ženy. Pro zájemce pořádají každou neděli saunové ceremoniály. Pro závěrečný relax je k dispozici odpočívárna, venkovní terasa či wellness bar.

TIP NA VYHLÍDKU
Šumárnická naučná stezka je nenáročná trasa, která je vhodná pro rodiny s dětmi i seniory. Její celková délka je osmnáct kilometrů, dá se však rozdělit na kratší trasy, nemusíte ji tedy ujít celou. Na každém kilometru se nachází informační tabule, na celé trase jich tedy potkáte osmnáct. Naučná stezka začíná ve Strážnici a končí ve Velké nad Veličkou. Půjdete například přes Tvarožnou Lhotu s rozhlednou Travičná, Kněždub, kde se nachází hřbitov Slovanský Slavín, či Kuželov, ve kterém můžete navštívit Větrný mlýn.

TIP U VODY
Přírodní koupaliště Lučina najdete u Tvarožné Lhoty. Leží u lesa a poskytuje útočiště v horkých letních dnech. Na návštěvníky tam čeká travnatá pláž, pozvolný vstup do vody, toalety, kiosek s občerstvením i restaurace. Jde o trochu staromódní koupaliště, které mají rádi hlavně místní. Pokud byste se chtěli projít, kousek odtud je národní přírodní rezervace Čertoryje.

KAROLÍNA LUNDOVÁ, ONDŘEJ MAREČEK