Že Toyota retro teréňáky umí, předvedla už v roce 2006 modelem FJ Cruiser. Ten si získal hromadu příznivců po celém světě a sehnat ho je na trhu ojetin stále obtížnější. Podíváte-li se na aktuální koncept Compact Cruiser EV, všimnete si, že geny svého stylového příbuzného rozhodně nezapře. Oba se pak hrdě hlásí k odkazu legendárního Land Cruiseru FJ40.  

Různé verze Toyoty Land Cruiser
Vyhoví všem, projede vším... Toyota Land Cruiser slaví sedmdesátiny

Compact Cruiser EV se samozřejmě liší menšími rozměry a trochu subtilnější konstitucí. Primárně byl totiž navržen pro městské lidi, kteří berou outdoor a sport jako volnočasové aktivity. V žádném případě se tedy nejedná o pracovní stroj, spíš o stylový přepravník, který díky pohonu všech kol odveze posádku i do odlehlých končin, ať už půjde o sjezdovku, pobřeží oceánu, nebo kemp poblíž skalního města. Na několika renderech, které automobilka nedávno zveřejnila, můžeme vidět Compact Cruiser v přírodních scenériích a působí v nich jako doma.  

Toyota se tak už připravuje na dobu, kdy lidé začnou od elektromobilů žádat víc než jen dlouhý dojezd. „Po počátečním seznámení s elektromobily budou lidé žádat takové, které vyjadřují jejich životní styl. Compact Cruiser EV je dokonalým příkladem tohoto trendu,“ uvedl generální ředitel Toyota Design Simon Humphries.

Opel Manta GSE ElektroMOD
S elektromobily v retro stylu se roztrhl pytel. Poslední udělaly Opel a Renault

O technických parametrech auta zatím není známo nic, s designem však už Toyota sklízí úspěchy. Designéři z návrhářského centra Toyota ED2 v Nice, kteří jsou pod vnější podobou auta podepsaní, si z milánského týdne designu a světově proslulého milánského veletrhu nábytku Salone Internazionale del Mobile odvezli Prestižní ocenění Car Design Award 2022.

Terénní elektromobil nebyl jedinou Toyotou, která v soutěži Car Design Awards slavila úspěch. „Letos se Toyota dostala mezi finalisty ve všech kategoriích této soutěže,” uvedla předsedkyně poroty Silvia Baruffaldiová z magazínu Auto&Design. „Dostala se do finále v kategorii designový jazyk značky, dále to bylo Aygo X v kategorii sériově vyráběných vozů a pak samozřejmě Compact Cruiser EV, vítěz kategorie koncepčních vozů.“

 Soutěž Car Design Award, kterou v roce 1984 založil Fulvio Cinti, zakladatel a více než 30 let šéfredaktor magazínu Auto&Design, je rozdělena do tří kategorií: sériově vyráběná vozidla, koncepční vozy a designový jazyk značky. O vítězích Car Design Award rozhoduje mezinárodní porota složená z 11 odborníků reprezentujících nejprestižnější automobilové magazíny světa.