Podobně jako v naprostém chaosu opatření, kterými náhodně česká a slovenská vláda zasypávají obyvatelstvo jako při kobercovém bombardování. Nespokojenost s politickou situací v České republice je přes osmdesát procent. Podobné množství Slováků si přeje, aby slovenský premiér Igor Matovič odstoupil z funkce.

NKÚ: Na jaře byl zmatek. Ale kdo může za covidovou mornu?

Zatímco Igor Matovič funkci v pondělí fakticky položil, tvrdí jeho české alter ego Andrej Babiš, že on neodstoupí nikdy. Přitom Babiš stojí od počátku v čele menšinové vlády, zatímco Igor Matovič má v parlamentu stále ještě ústavní většinu.

Jediný plusový rozdíl pro Babiše je v tom, že zatím nedovezl do Česka tajně, v rozporu se stanoviskem vlády, statisíce dávek necertifikované ruské vakcíny Sputnik V. Na Babišově straně je však mnoho jiných minusů, od trestního stíhání se sedmiletou nepodmíněnou sazbou přes záznam agenta StB, členství v KSČ až po střet zájmů vyšetřovaný EU.

Kdo naHradí Miloše Zemana?

Jenže je tu zásadní podpora pro Babiše, a tou je prezident Miloš Zeman, který Babiše dostal k moci a celou dobu ho tam drží. Na Slovensku si v prezidentce Zuzaně Čaputové dokázali zvolit už druhou slušnou hlavu v řadě. U nás tomu bylo právě naopak. To je ten zásadní důvod, proč Matovič odchází, a Babiš zůstává.