V roce 2020 zemřelo v republice o patnáct procent víc lidí než v roce 2019. Úmrtnost byla nejvyšší od dob druhé světové války. Koronavirem se už nakazil milion lidí. Denně přibývají tisíce a epidemii se nedaří krotit. Počet nakažených v poměru k obyvatelstvu je nejvyšší v Evropské unii.

Proti těmto hrozivým číslům stojí jedno poměrně nadějné. A sice 5,6. O tolik poklesl loni hrubý domácí produkt. Vzhledem k drtivému dopadu pandemie na hospodářství je to slušný výsledek. Svědčí zejména o tom, že se firmy a zaměstnanci dokázali v kruté době neuvěřitelně vytáhnout.

Stavějte, dráž, přispějte obci, navrhuje nesmyslně opozice

Nelze však upřít i podíl vládní politice. V druhé polovině roku sice uzavřela školství, obchody, služby, sport a kulturu, nevypnula však celou ekonomiku. A kdyby byla pomoc podnikatelům úplně byrokratická a neúčinná, jak se často říká, musel by být hospodářský účet nesrovnatelně horší.

Navíc se dá říci, že epidemie zasáhla celý střed, západ a jih Evropy s mimořádnou silou a žádný státník neměl kámen mudrců. Lze však srovnávat. V Německu se nakazilo něco přes dva miliony lidí a s covidem jich zemřelo kolem šedesáti tisíc proti českým sedmnácti. Hospodářství pokleslo také asi o pět procent. Spolkový stát má osmkrát víc obyvatel než Česko. Použijeme-li jednoduchou matematiku, dospíváme k závěru, že sousedé jsou v boji s covidem výrazně úspěšnější. Naše vláda si tedy z tohoto pohledu vede slabě.