Za tři měsíce provozu vyšetřili zdravotníci už tisíc pět set klientek. A museli rozšířit pracovní dobu.

Jednou z nich je pětapadesátiletá Marie Hanalíková ze Vsetína. Před čtyřmi měsíci našla na prsu bulku.

„Samozřejmě jsem panikařila, chtěla jsem se nechat okamžitě vyšetřit. Když jsem se ale objednávala v Novém Jičíně, řekli mi, že za měsíc otevírají mamografické centrum ve Vsetíně, tak jsem počkala,“ vylíčila žena.

Patří do skupiny žen, které by měly docházet na preventivní vyšetření prsu co dva roky. Od pětačtyřicátého roku jim totiž screening hradí zdravotní pojišťovna.

„Já sama jsem na to nedbala, naštěstí mi lékaři nenašli nic vážného, jen zánět prsní žlázy. Ženám ale radím, aby prevenci nepodceňovaly, hraje se o čas,“ řekla Hanalíková.

MammoCentrum sídlí od prosince ve třetím patře vsetínské polikliniky. Personálně i přístrojově ho vybavilo MammoCentrum v Novém Jičíně.

Pracoviště je vybaveno nejmodernějšími přístroji za sedm milionů korun. „Máme špičkový plně digitální mamograf a také ultrazvukový přístroj,“ uvedla Iva Radinová, manažerka Mammocentra v Novém Jičíně, pod nějž vsetínské pracoviště spadá.

Zdravotníci MammoCentra původně prováděli screening prsů dva dny v týdnu, zájem žen však je tak vysoký, že ordinační hodiny museli rozšířit. „Splnili jsme to, co jsme slíbili hned při otevření. Že když bude potřeba, provozní dobu rozšíříme,“ uvedl primář oddělení Zdeněk Mutina.

V současné době tak je vsetínský mamograf ženám k dispozici v úterý, ve středu a ve čtvrtek v době od sedmi ráno do tří hodin odpoledne.

Mamograf využívají nejen ženy ze Vsetína a blízkého okolí. „Jeho dobré jméno se rychle šíří, takže k nám dojíždějí i ženy ze vzdálenějších míst. Stále však ještě má volné kapacity pro případné další zájemkyně,“ řekl Mutina.

Zároveň upozornil, že na vyšetření je nutné se telefonicky objednat. Na screeningové vyšetření prsů, které hradí zdravotní pojišťovny, mají nárok ženy starší pětačtyřiceti let, a to jednou za dva roky.

Ženy mladší se mohou objednat na vyšetření také. Tato služba je placená, za ultrazvuk hradí klientka 320, za mamograf 620 korun. Jsou však i zdravotní pojišťovny, které na toto vyšetření ženám přispívají.