Akce, kterou knihovna pořádala letos po dvanácté, má jednoznačný cíl. Odměnit děti za to, že se během prvního školního půlroku naučily číst. V sále kina Vatra měly za úkol přečíst z písmenek slovo a dokázat tak, že znalost písmen opravdu ovládají a do knihovny právem patří.

Jednotlivé prvňáčky pasovaly mečem na rytíře ředitelka Masarykovy knihovny Helena Gajdušková a místostarostka Vsetína Simona Hlaváčová. Děti dostaly pasovací glejt, sladkosti a také průkaz čtenáře s roční registrací zdarma. „Od dnešního dne jste pasováni na čtenáře a my se na vás v dětských knihovnách na Dolním náměstí, v Rokytnici a v Luhu moc těšíme,“ pronesla k malým čtenářům Helena Gajdušková.

Po samotném pasování si děti užily zábavné čtení, které je součástí projektu Listování. Herci Alan Novotný a Markéta Lánská četli poutavou formou z knihy Petry Dvořákové Flouk a Líla. Masarykova veřejná knihovna dlouhodobě usiluje o to, aby děti více četly a knihovnu navštěvovaly. Proto pro ně knihovnice připravují kromě pestré nabídky knih i společenské hry a další zajímavý program. Jen loni uspořádali pracovníci knihovny speciálně pro děti a mládež téměř šest set akcí.

V letošním roce kromě oblíbených prázdninových aktivit, tvořivých workshopů, besed, přednášek nebo veřejných čtení zvou na nový cyklus, kterým je Rok na cestách.

„Každý měsíc je věnovaný některé atraktivní zemi. V březnu se mohou návštěvníci těšit na Japonsko, v dubnu zveme na Itálii, v květnu navštívíme Írán a červen bude patřit USA. Na druhou polovinu roku připravujeme Švédsko, Brazílii, Tibet či Kanadu,“ prozradila novinky z připravovaného programu Helena Gajdušková.