Gobelín, který pochází ze světoznámé francouzské dílny v městě Aubusson je svým způsobem netradiční.

„Většinou jsou goblény statické. Tento znázorňuje pohyb, což nebývalo obvyklé, protože výtvarníci neměli předlohu. Jinak se jedná o typickou verduru, tedy tapiserii s rostlinným motivem, z přelomu sedmnáctého a osmnáctého století“ vysvětlil ředitel manufaktury Jan Timotej Strýček.

Dílo, které má rozměry 310 krát 280 centimetrů již bylo v minulosti restaurováno. Při nynější opravě se snažili pracovníci manufaktury zachovat dílo minulých restaurátorů. Vzhledem k nestálosti barev jsou předchozí opravy patrné.

Na gobelínu pracoval tým tří až čtyř lidí zhruba rok. Podle ředitele manufaktury byl celý zdevastovaný.

Ředitel Moravské gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí Jan Timotej Strýček prohlíží gobelíny, které pracovníci fabriky restaurovali pro pražské Uměleckoprůmyslové muzeum.
Ve Schlattauerově kavárně představí restaurovaný gobelín ze 16. století

„Dílo mělo porušené osnovy, bylo vertikálně rozstřižené, museli jsme nahradit původní lem a obnovit detaily. Snažili jsme se používat stejné materiály, ze kterých byl zhotoven originál, tedy vlnu a hedvábí,“ prozradil Strýček.

Doplnil, že vlnu dováží výhradně z Austrálie a hedvábí z Krnova, poslední firmy v republice, která je schopná hedvábí seskávat.

Aby byl Gobelín zajímavý, musí být kontrastní, musí se v něm střídat barvy a odstíny.

„Vzlétání se už vzhledem ke svému věku jeví jako modrobílý obraz. Z původní zelené totiž vybledla žlutá barva a zůstala jen modrá,“ vysvětlil ředitel manufaktury Jan Timotej Strýček.

Doplnil, že ke zdůraznění pozadí použili tehdejší umělci hedvábí.

Vzácné dílo nyní po zrestaurování Moravskou gobelínovou manufakturou poputuje zpět na zámek v Uherčicích.

Ve čtvrtek 30. března bylo u levého břehu řeky Bečvy ve vodě nalezeno tělo. Po příjezdu policie zjistila že jde o tělo muže, který už nejevil známky života. Příčinu úmrtí policie vyšetřuje.
Cyklista objevil v Bečvě mrtvé tělo