Do Kulturního domu v Lešné přišly v úterý odpoledne desítky lidí. Měli možnost seznámit se se studií EIA (posuzování vlivů záměru na životní prostředí) a vznést připomínky či dotazy k zástupcům firmy, ke zpracovatelům dokumentace i posudku samotnému.

Vyřčení stanovista očekávali místní s napětím.

„Při zjišťování vlivu na životní prostředí nebyl překročený limit hluku a stejně tak ani vliv na ovzduší není významný,“ oznámil zpracovatel dokumentace Vladimír Lollek.

Hned poté propukl sál v hlasitý ironický smích. Následná diskuse se protáhla až do půl deváté večer.

S asi třiceti různými poznámkami, které upozorňovaly na nedostatky ve studii, jako například chybějící odběry vzorků půdy či nejasné výpočty množství emisí v ovzduší, vystoupila také obyvatelka Lhotky nad Bečvou a zastupitelka Obecního úřadu v Lešné Jana Štěpánková.

„Některé z mých připomínek jsou pro nás hodně závažné, jiné středně závažné. Naše resumé ale je, že výstavbu neakceptujeme,“ zdůraznila.

Smíšené pocity si z úterního projednávání odnesla další odpůrkyně plánované stavby Jana Veselá.

„Zpracovatelé studie a posudků měli na všechny naše otázky nějaké argumenty, ale přišlo mi, že opakovali pořád jedno a to samé dokola. Nelíbí se nám, že se obhajují tím, že když už se emisní limit tady překračuje, tak už je jedno, čím se bude překračovat nadále,“ uvedla Veselá.

Anežka Zacharová při oslavě 103. narozenin.
Ve 104 letech odešla „kouzelná babička“ Anežka Zacharová

PŘIPOMÍNKY BUDOU ZKOUMAT ODBORNÍCI

Téměř pětihodinové projednání skončilo s tím závěrem, že se všechny připomínky zapracují do studie a během jednoho měsíce je odborníci znovu přezkoumají. Výsledné stanovisko bude závazné. Pokud bude kladné, společnost Hajdík bude moci začít vyřizovat stavební povolení.

Zastupitelstvo Lešné, na jejímž katastrálním území průmyslová zóna leží, však se stavbou už teď nesouhlasí. „Po doručení posudku se konalo mimořádné zastupitelstvo, na kterém se všichni zastupitelé jednoznačně a kategoricky ohradili proti podpoře tohoto záměru,“ prohlásil na projednávání starosta Lešné Jaromír Zavadil.

Podle jeho slov se ukázalo, že velikost a záměr projektu do Lešné nepatří. „Máme nejvyšší zájem být řádným hospodářem a musíme chránit ovzduší a životní prostředí pro naše obyvatele,“ dodal starosta. Místní lidé jej za to odměnili potleskem.

Filip Hajdík, majitel společnosti, je ovšem v případě kladného výsledku studie EIA připravený v projektu pokračovat. Nadále chce ale komunikovat s obyvateli Lešné.

„Chceme být v intenzivním kontaktu, abychom jim mohli všechno případně vysvětlit a zároveň naslouchat jejich návrhům,“ ubezpečil.

Podle něj zastupitelstvo vydalo své stanovisko ve fázi, kdy v projektu našli spoustu nevysvětlených věcí.

„Mnoho z nich už ale odborníci vysvětlili a další budou zanesené do protokolu EIA. Věřím, že když budeme postupně všechny připomínky a dotazy objasňovat a vysvětlovat, postoj obce se změní,“ dodal Hajdík.

Dožínky na poli rodičů kardinála Štěpána Trochty ve Francově Lhotě, neděle 25. srpna 2013.
Dožínková tradice ožívá, udržují ji folklorní spolky