Přetrvávající nedostatek zaměstnanců řeší momentálně i ředitel městské policie v Rožnově pod Radhoštěm Aleš Pilař. Obsadit potřebuje dvě volná místa.

UCHAZEČŮ SPLŇUJÍCÍCH PODMÍNKY NENÍ MNOHO

„Rožnov je město, ve kterém musíme pracovat nepřetržitě čtyřiadvacet hodin denně. Navíc jsme městem sezonním. Stává se, že se město během pár hodin naplní i deseti tisíci návštěvníky,“ řekl Pilař. Současných 19 strážníků včetně něho není podle jeho názoru vyhovujících. „Optimální počet by byl čtyřiadvacet. Je ale potřeba počítat s náklady a hledat optimální variantu mezi ideálem a realitou,“ sdělil.

ČTĚTE TAKÉ: Strážníci zadrželi prodejce energií, těm pokuty nevadily

Výběr, byť jen dvou policistů, není snadný. „Vybíráme z dosti zúžené skupiny lidí. Takových, kteří by splňovali všechna potřebná kritéria, není mnoho,“ netajil Pilař. Slevovat z nároků ale Aleš Pilař nehodlá a výběr bude jako vždy přísný. „Držím se kréda, že kdybych přijal lemru, tak lemrou zůstane,“ zdůraznil šéf rožnovských strážníků.

Podle něj je klíčová fyzická zdatnost. „Strážník musí být schopný zakročit v jakoukoli denní i noční dobu. Ale fyzická kondice spousty mladých lidí spíše odpovídá tisícům hodin strávených u videoher,“ krčí rameny Pilař.

VYPSALI DVA KONKURZY, NEVYBRALI NIKOHO

Dalšími faktory, které komplikují doplnění stavů, je nízká nezaměstnanost, reálné platové podmínky, chybějící benefity, rostoucí nároky v nepřímé úměře k platům, a dokonce i vnímání postavení strážníků veřejností. Tak si vysvětluje klesající zájem o tyto pozice ředitel meziříčských strážníků Jan Camfrla. V současné době i on doplňuje stavy o dva nové kolegy. „Možnosti výběru jsou nižší než v minulosti, zatím jsme ale plánovaný stav vždy naplnili,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Požár autobusu uhasil jeho řidič, člen sboru dobrovolných hasičů

Dva chybějící strážníky hlásí i vsetínská služebna. „V současné době pracuje u městské policie dvaadvacet strážníků. V organizačním řádu máme nicméně schváleno čtyřiadvacet, tudíž máme podstav,“ sdělila mluvčí Vsetína Adéla Kousalová. Vloni město vyhlásilo výběrové řízení dvakrát, vhodného kandidáta se ale nepodařilo vybrat.

Městské policie na Valašsku:


Vsetín:
rozpočet na rok 2017: 14,2 mil.
roční náklady na strážníka: podle radnice částku nelze určit, protože je závislá na konkrétním pracovním zařazení
současný stav: 22 strážníků, schváleno 24

Valašské Meziříčí:
rozpočet na rok 2017: 17,544 mil.
roční náklady na strážníka: cca 532 tis.
současný stav: 27 strážníků, 1 civilní zaměstnankyně, 3 asistenti prevence kriminality, je vypsáno výběrové řízení na dva nové strážníky

Rožnov pod Radhoštěm:
rozpočet na rok 2017: 12,6 mil
roční náklady na strážníka: cca 500 tis.
současný stav: 19 strážníků včetně ředitele, ideální počet 24, momentálně se obsazují dvě místa