Sám v lednu oslaví krásnou kulatou devadesátku, nyní ale přeje vše nejlepší především „svému“ souboru, který patří k nejstarším na Valašsku.

Vsacané tančí a zpívají už pětasedmdesát let. „Chtěl bych všem Vsacanům poděkovat, že to tolik let vydrželi. Je to obrovská práce. Souboru přeju, aby měl stále dost a dost následovníků a také vedoucích, kteří budou ochotní tuto práci v podstatě jenom za ‚děkuju‘ dělat,“ říká Miroslav Ekart starší.

Členové souboru Vsacan slaví letošní výročí od začátku listopadu. Prvním slavnostním počinem byl křest nového CD Valašské pěvecké skupiny Surovo drevo, které nese název Pravili předkové naši.

Dalším krokem byla a stále je výstava na vsetínské radnici, která na padesáti panelech nabízí stovky fotografií mapujících historii souboru od jeho založení v roce 1943.

Ilustrační foto.
Rožnované vyjdou 17. listopadu do ulic v maskách z trikolory

Vyvrcholením oslav bude tuto sobotu galaprogram k 75. výročí činnosti Vsacanu ve velkém sále vsetínského Domu kultury.

Představí se v něm všechny složky souboru od dětí přes základní taneční soubor až po tři seniorské skupiny.

Chybět samozřejmě nebude cimbálová muzika Vsacanu ani už jmenovaná Valašská pěvecká skupina Surovo drevo. „Bude to oslava vsacanství a Valašska. Prezentace tanečního repertoáru celého souboru tedy toho nejlepšího, co děláme dnes, ale také toho, s čím Vsacan začínal,“ láká do kulturního domu předseda Folklorního spolku Vsacan Pavel Tomeček.

Znalci vsacanského repertoáru se mohou těšit například na „znovu oprášené“ taneční pásmo pojmenované Balada o zbojníku Vojtkovi, prostor však bude také na poděkování nejstarším členům souboru a jejich vzpomínky. Program, za kterým se skrývá zhruba roční příprava, potrvá dvě hodiny.

Vsacan se řadí k nejstarším valašským folklorním souborům a také díky němu je jeho domovský Vsetín známý i za hranicemi regionu i republiky. „Sedmdesát pět roků činnosti, to je úctyhodná doba. Vsacan znám a vím o něm prakticky celý život, což svědčí o kvalitě, dobré tradici a věhlasnosti. A věhlas Vsacanu znamená i věhlas Vsetína,“ cení si starosta Vsetína Jiří Růžička.

Hokejisté Vsetína. Ilustrační foto
Skvělý úvod hokejisté Vsetína v body ve Frýdku nepřetavili