Sněžná děla se v noci na úterý rozjela třeba ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích.

„Pustili jsme je na sjezdovkách Razula a Horal, k tomu napadlo i pět centimetrů přírodního sněhu," přiblížil Luboš Sušila z lyžařského areálu.

Se zahájením lyžařské sezony ale zatím vlekaři nespěchají. Nejprve chtějí připravit kvalitní podklad. „Přes den navíc ještě teploty na slunci stále stoupají nad nulu," vysvětlil Sušila.

Vodu pro zasněžování čerpají ve Ski areálu Razula ze Vsetínské Bečvy. „Jsou dané určité limity, kolik je možné odebírat. Před pár dny naštěstí zapršelo a srážky byly poměrně dostatečné. V řece je tak nyní dostatečná výška hladiny," přiblížila Martina Žáčková z karlovického Resortu Valachy.

Podle ní nyní navíc děla chrlí sníh jen pár hodin vždy v noci, odběr tedy není tak velký.

Vedle Razuly už ve Velkých Karlovicích zasněžují také na Kohútce a Kyčerce nebo také ve Ski areálu Rališka v Horní Bečvě.

V jiných velkých areálech, třeba na Pustevnách, zatím vyčkávají. Teploty na hranici minus tří stupňů nejsou podle zástupce střediska Petra Chrostka ještě optimální.

Za zdroj vody pro děla slouží na Pustevnách místní potok. „Řekl bych, že vody je v něm jak se říká jakž takž. Není to žádná hitparáda," nejásá příliš Chrostek. Připustil, že by zdroj také nemusel stačit. „Žádnou přehradu ale nemáme, tak věříme, že letos napadne hodně sněhu," řekl vlekař.

Podle Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody budou mít střediska problémy.

„Všechna, která zasněžují, mají již od chvíle, kdy je stavěli, stanovené povolené množství odběru z vodoteče," upozornil Orálek. V určité výhodě jsou podle něj pouze areály, které mají záchytné nádrže na vodu. „U nás je to případ Kohútky, kde museli vybudovat dvě jezírka. Do nich shromažďují zásobu vody," přiblížil.

Ochránci přírody i rybáři jsou přesvědčeni, že se s vodou plýtvá. „Mělo by se s ní hospodařit lépe. Nejde jen o lyžařská střediska, která ji v zimních měsících odčerpávají pro vlastní účely. Je to problém celoroční," postěžoval si už dříve Josef Tymrák z rybářského svazu ve Vsetíně. A dodal: „Jde také o to, co do řeky ze sjezdovek potom teče zpět. To má samozřejmě vliv na život pod vodní hladinou."

Dohled nad čerpáním vody drží příslušný vodoprávní úřad, zpravidla odbor životního prostředí na úřadě s rozšířenou působností. „Na všech tocích jsou stanovené minimální průtoky vody, které musí být zachované," potvrdil Jiří Žůrek ze vsetínské radnice. Pokud je hladina vody v řekách nízká nebo je pomalý průtok, vlekaři nesmí zasněžovat.

Podle Žůrka musí provozovatelé zimních středisek letos počítat s kontrolami. Na ty mohou dorazit úředníci i pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Kontroly budou namátkové. „Připravujeme schůzku, kde se domluvíme na společném postupu," ujistil Jiří Žůrek.

Pokuty za nedodržení pravidel jsou vysoké. Pohybují se od sto tisíc až do řádů několika milionů korun.