Sedmnáctiletý budoucí truhlář z Jasenné přičichl k dřevu už jako malé dítě.

„Bydlíme v dřevěnici, taťka má dílnu a už jako malý kluk jsem s ním vyráběl různý nábytek,“ prozradil Ondřej.

Když se pak v deváté třídě rozhodoval, kde ve studiích pokračovat, váhal mezi tesařem a stolařem.

„Nakonec zvítězil stolař, jako tesař bych musel pracovat pořád venku v zimě i v létě,“ vysvětlil důvod své volby.

Svého výběru rozhodně nelituje. Práce se dřevem jej baví, a to i díky učiteli odborných předmětů Janu Kratinovi, který je učí věci nad rámec oboru.

„Nevyrábíme jen nábytek. Díky zkušenostem našeho mistra se věnujeme i řezbařině nebo výrobě hraček. A zrovna vytvářet hračky mě baví moc,“ zdůraznil šikovný mladík.

To je i důvod, proč se v loňském roce společně s dalšími spolužáky přihlásil do celostátního klání s názvem Zlaté české ručičky.

„Jedná se o soutěž, do které se posílají vlastnoručně vyrobené hračky. Ty po vyhlášení vítězů putují do dětských domovů a mateřských škol,“ přiblížil Ondřej.

Zapojil se do kategorie hlavolamů.

„Vyrobil jsem dřevěné puzzle pro nejmenší děti, nazval jsem je Dětské safari, protože jejich cílem je do prázdných políček doplňovat zvířata,“ prozradil.

Jeho výtvor porotu zaujal a vybrala jej za vítěze.

„Hračka poté doputovala až k dětem do dětského domova v Aši, doufám, že z ní měly radost.“ Ve stejném roce se svými spolužáky vyráběl plavidlo na soutěžní přehlídku, která je nedílnou součástí Holešovské regaty.

Pirátská loď sklidila úspěch a žáci si z Regaty odvezli prvenství.

„Za tato vítězství mě náš učitel Kratina nominoval na ocenění, které se uděluje při vyhlašování výsledků soutěže Stavba roku,“ objasnil Ondra.

Z rukou hejtmana Jiřího Čunka si poté na květnovém slavnostním vyhlašování ve vsetínském Domu kultury ocenění i s finanční odměnou převzal. Samozřejmě jsem byl velmi rád, že mě za mou práci ocenili. Je to paráda,“ netajil svou radost mladý truhlář.

Vítězství a ocenění jej namotivovaly do dalších ročníků, soutěž Zlaté české ručičky neopomněl ani letos.

„Tentokrát jsem vyrobil kladovku se dřevem. Už čeká jen na své odeslání. Její výroba dala práci, ale bavilo mě to,“ uzavřel šikovný stolař.