Veškeré úpravy včetně následného stěhování knih se podařilo stihnout od léta do podzimu. Od poloviny listopadu si čtenáři užívají kompletně nové moderní zázemí.

Náklady na celou akci činily téměř 2,4 milionu korun. Dotace ze Zlínského kraje pokryla částku 963 tisíc korun. „Pavilon, kde knihovna sídlí, sloužil ještě za minulého režimu jako jesle. Na začátku devadesátých let se tam knihovna přestěhovala a beze změn zůstala až do dnešního dne,“ přiblížil starosta Vidče Pavel Drda.

Čtěte také: Startuje rallyová sezona, ale i hon na Kopeckého. Dosáhne na hattrick?

Změna knihovny je zásadní

Třicet let staré vybavení zase pocházelo z původní knihovny na obecním úřadě.

„Dá se říct, že jsme knihovnu budovali úplně od začátku. Zbouraly se nenosné příčky, zůstaly jen obvodové zdi,“ popsal průběh rekonstrukce starosta. Změna interiéru je zásadní, a to včetně vybavení.

„Nakoupili jsme všechno nové – od regálů pro knihy, přes sedací vaky až po veškerý nábytek,“ doplnil Drda.

Vedle knihovny vznikl také malý salónek pro pořádání přednášek, besed a výstav. Vedení obce rovněž nechalo upravit prostranství před budovou, kde vzniklo nové parkoviště.

Zásadní opravy knihovny podle starosty listopadem skončily, nyní zbývá dodělat už jen drobné úpravy.

„Ještě čekáme na grafické detaily, jako jsou různé nápisy nad regály, chceme také nechat napsat nějaké básničky na velkou skleněnou zeď,“ vyjmenoval Pavel Drda.

Čtěte také: Zúbek se přiblížil Stanley Cupu. Teď pomáhá Vsetínu

Čtenáři si novou knihovnu chválí

„Řekla bych, že z devětadevadesáti procent slyším jen kladné ohlasy. Samozřejmě se vždy najde to procento lidí, kteří budou říkat, že by tamto udělali tak a tamto zase jinak,“ řekla knihovnice Božena Zajícová.

Knihovnu teď využívají kromě čtenářů i různé spolky a hlavně přilehlá školka, která si tady domluvila výuku angličtiny.

Podle Boženy Zajícové nové prostředí už stihlo přilákat také více čtenářů.

„Je to můj osobní dojem. Jestli je tomu opravdu tak, zjistím až na konci roku. Ale i podle čtvrtletních údajů bych řekla, že se navyšuje počet dětí i dospělých, kteří do knihovny předtím nechodili,“ podotkla knihovnice Zajícová.

Čtěte také: Obecní hospodu v Polance opravili dělníci za dva měsíce