Ve stejném období roku loňského zadrželi kriminalisté pět varen a šest pachatelů, což je téměř o polovinu méně. V souvislosti se zvyšujícím počtem případů budou policisté rozšiřovat své řady o další vyšetřovatele, kteří se budou drogovou problematikou zabývat. "V rámci zlínského okresu jsou pervitin a marihuana nejrozšířenějšími drogami. Co je však varující, je klesající věk uživatelů. V evidenci máme už i třináctiletého hocha, který si pervitin aplikuje nitrožilně," podotkl Pavel Frolo z oddělení obecné kriminality zlínské policie. Podle kriminalistů je totiž výroba pervitinu velice snadná. "Stačí k tomu tepelný zdroj, například i obyčejné svíčky a varné sklo.

Pervitin se navíc vyrábí z volně dostupných látek, jako je modafen nebo nurofen a postup výroby lze sehnat na internetu," podotkl jeden z vyšetřujících. Dodal, že z jednoho balení tablet se dá vyrobit až gram pervitinu. Jeho cena se na trhu pohybuje kolem tisíce korun. "Snažíme se iniciovat, aby se tyto léky prodávaly jen na předpis, ale zatím neúspěšně," povzdechl si Frolo. Poslední varnu odhalili kriminalisté minulý týden ve Lhotce u Tečovic. "Jednalo se o načerno postavený přístřešek, kde jsme přímo při výrobě pervitinu zadrželi čtyři pachatele. Tři z nich byli sami uživatelé," informoval kriminalista. Dodal, že dva z nich látku vařili a další se tomu učili. Tito lidé si vybírají místa mimo obydlí. Při výrobě totiž vzniká jód, který silně zapáchá, na což by například v domě sousedé dávnou upozornili. Proto si vybírají opuštěná stavení nebo dokonce i místa v lesích," vysvětlil Pavel Frolo.

Vyrobená droga se pak distribuuje různým způsobem. "Není ani výjimkou, že se dá sehnat před školou, dokonce někteří si pro dávku vyběhnou i o přestávkách. Snažíme se na to školy upozorňovat, ale pravda je, že nás tam nevidí rádi a raději tvrdí, že tento problém se jejich školy netýká," podotkl kriminalista. Vzhledem ke stoupajícímu počtu odhalených výrobců zvažují policisté rozšířit řady protidrogového týmu. "Situace je stále vážnější, proto vedení uvažuje, že by se rozšířil tým, který se drogovou problematikou zabývá," doplnila mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.