Téměř 250 běžců se rozcvičuje před startovní čárou. Připravují se na dvanáctikilome­trovou trať po svazích nad Velkými Karlovicemi.

Na start netrpělivě čeká i Michaela Slováčková, která se běhu věnuje pravidelně. „Jsem ráda, že nám vyšlo počasí, jen nevím, kolik bude bahna v lese," obává se mladá běžkyně.

„Start!" ozve se z reproduktoru a sportovci vyráží směrem ke kapličce nad Miloňovou. Krátce nato startuje zbylá šedesátka závodníků na trase šest a půl kilometru.

„Nejstaršímu běžci je před šedesát let," říká Bohuslav Komín, jeden z organizátorů akce. Nejmladším dětem jsou čtyři roky. Dopolední program patřil hlavně jim. „Chtěli jsme, aby si i ti nejmladší užili atmosféru závodění," doplňuje Bohuslav Komín. Podle jeho slov se do závodu zapojilo asi 260 dětí a 380 dospělých.

Jako první dobíhá do cíle Miroslav Bětík. Kratší trať zdolal s časem 29:05. „Terén byl skvělý, moc se mi líbí valašské kotáry," ještě se zadýchává se běžec Bětík, který se před lety účastnil mistrovství Evropy a České republiky v crosscountry. „Dneska jsem vzal s sebou i dceru Janu, ve své kategorii se umístila druhá," říká Miroslav Bětík.

Absolutním vítězem se stává olympionik Jiří Homoláč, který je zároveň patronem dětského závodu. „Nejtěžší byl závěrečný prudký terén, tam jsem musel jít skoro pěšky," líčí závod nejlepší český běžec dlouhých tratí.

Na vítěznou bednu stoupají nejlepší běžci krátce po třetí hodině. Hned poté vyhlašují organizátoři také celkového vítěze Valachy Tour 2016. Soutěžícím se sčítají čtyři nejlepší výsledky z pěti závodů během roku, kterými jsou Noční stopa, Valachy duatlon, Bike valachy a Běhej valachy.

Navzdory náročnosti terénu se závod obešel bez vážných zranění. „Ošetřovali jsme jeden podvrtnutý kotník a jednu řeznou ránu," popisuje zdravotník Jakub Kubíček. Díky sychravému počasí nedošlo k žádným kolapsům.

AUTOR: BARBORA ČANDOVÁ