Do krajského finále postoupil například Jakub Šuta z Francovy Lhoty. Ten podniká jako tesař, přičemž se zaměřuje na památkové objekty a kostely. „Za nejzajímavější zakázku považuji kompletní rekonstrukci dřevěného kostela v Sedlišti. Je roubený a na vnitřní straně má historické malby na prknech, které musely zůstat v původním stavu," přiblížil svoji práci Šuta.

Podnikat začal před čtyřmi lety. Zaměřoval se přitom na malé zakázky pro známé a kamarády. Nyní má tři další spolupracovníky a dostatek práce na mnoha stavbách.

Mezi finalisty se probojoval také Břetislav Skýpala z Valašského Meziříčí, které se už třináct let živí fotografováním lidí. „Vidím každého jako umělecké dílo," svěřil se. Jeho snímky se od ostatních liší tím, že krásu hledá v jednoduchosti.

V šestici úspěšných podnikatelů nechybí ani kolář Augustin Krystyník z Nového Hrozenkova. V oboru pracuje už přes dvacet let. Dílnu i řemeslo přitom zdědil po svém otci. Ve své práci se zaměřuje především na kočáry a bryčky, dřevěné karoserie a loukoťová kola. „Kola vyrábím pro tuzemské zákazníky, ale vyvážím je i do zahraničí. Vloni jsem své řemeslo propagoval v Polsku a byl jsem také na zkušené ve Vídni," poodhalil Krystyník.

Mezi těmi nejlepšími z kraje má své místo rovněž Alena Hříbková z Jablůnky, která podniká s odpady. Zaměřuje se na zpracování plastů, papíru, kovů a jejich další prodej. Finalisty doplňuje Vsetíňan Jiří Malý, jenž vlastní reklamní agenturu či Josef Petřek z Velkých Karlovic. Spolu s manželkou provozuje penzion a lyžařský vlek.

Valašské firmy jsou ve finále zastoupeni vsetínskou společností Austin Detonator, firmou Kovar z Valašské Polanky a KS – programem ze Vsetína.

V kraji se do soutěže Firma roku 2012 a Živnostník roku 2012 přihlásilo zhruba čtyři sta padesát firem a živnostníků. Vyhlášení výsledků je v plánu již ve čtvrtek jedenáctého října. Koná se v Krajském úřadu Zlínského kraje od čtyř hodin odpoledne. Vítězové krajských kol se utkají o celorepublikové tituly.