VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Valašské pekařky se utkají o nejlepší frgál

Velké Karlovice – Kdo umí upéct pravý valašský frgál, může si poměřit síly s ostatními pekařkami a pekaři v neděli 14. listopadu ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku.

1.11.2010
SDÍLEJ:

Hrachovec u Valašského Meziříčí: Výroba Valašských frgálů.Foto: DENÍK / Matej Slávik

Populární obrovské koláče s borůvkovou, hruškovou, makovou nebo tvarohovou náplní patří ke klenotům Valašska

Ve Spa hotelu Lanterna vypukne 9. ročník soutěže O nejlepší valašský frgál, která je otevřena soutěžícím z řad široké veřejnosti. Koláče posoudí porota v čele s předsedou se stylovým příjmením Frgál. Klání se koná tradičně v období Svatomartinských hodů, které jsou součástí týdenního Karlovského gastrofestivalu.

Zúčastnit se může každý, kdo přinese svůj frgál na místo konání nejpozději hodinu před začátkem soutěže, tedy do 10. hodiny. Soutěžní vzorky nejprve posoudí pětičlenná porota, v jejímž čele opět zasedne Ladislav Frgál. „Je zkušeným odborníkem, protože se i díky svému netradičnímu jménu o tradici pečení frgálů dlouhodobě zajímá. Po hodnocení poroty budou moci ochutnávat i návštěvníci a také si vybraný frgál zakoupit,“ uvedla ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Během soutěže zpříjemní atmosféru netradiční cimbálová muzika Jánoš a folklorní pěvecký sbor Karlovjanky. Hlavní cenou pro nejlepší pekařku je v letošním roce víkendový pobyt pro dvě osoby ve Spa hotelu Lanterna. Drobnější ceny jsou připraveny i pro ostatní účastníky.

V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. Tradičně se v ní objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem i méně obvyklé meruňkové, ořechové, borůvkové či rynglové. „Například v roce 2005 se objevil dokonce zcela originální zelný frgál – zelňák, jehož tvůrci tehdy obsadili první místo,“ dodává Zuzana Vašutová. Loni poprvé v historii zvítězil frgál ořechový. Upekla jej Anna Šauerová z Karolinky, která tak zároveň proměnila svou druhou účast v soutěži ve druhé vítězství. Loni bylo do soutěže přihlášeno zatím rekordních sedmačtyřicet frgálů.

Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky, jako jsou Vánoce a Velikonoce, ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. Pravý valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a je jen s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky – namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky. Traduje se, že frgály z hliněné pece bývaly nejchutnější.

Soutěž O nejlepší frgál bude jedním z vrcholů Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích, který začne 11. listopadu a potrvá do 18. listopadu. Letos festival uvítá mimo jiné „Itala v kuchyni“ Emanuela Ridiho.

Zpravodajové Deníku

1.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Celostátní finále Ligy základních škol v minifotbalu, které letos hostí Kroměříž, začalo ve čtvrtek 25. května.
AKTUALIZUJEME
21

Kroměříž hostí republikové finále škol v minifotbalu, nechybí domácí týmy

Ve čtvrtek odpoledne si každý, kdo procházel meziříčským náměstím, mohl vyzkoušet hru na cimbál.
5

FOTO, VIDEO: Cimbál na náměstí ve Valašském Meziříčí lákal kolemjdoucí

DOTYK.CZ

Lžete a zase lžete, pronesla Valachová a pak se rozplakala

/ANKETA/- Zasedání parlamentních výborů nebývá nijak dramatické. Až na výjimky. Tou bylo středeční jednání senátního školského výboru, který posuzoval návrh novely zákona o pedagogických pracovnících, jehož hlavní součástí je kariérní řád.

Audit Deníku: Omezit hazard je správné, jen pozor na „černé" herny

Prohrát během chvíle veškeré úspory či výplatu v automatu? Na Zlínsku je to stále možné, byť se radnice snaží stále hazard omezit. „Ve Zlíně je aktuálně zhruba deset až jedenáct automatů na 1000 obyvatel," informoval za zlínský magistrát Lukáš Fabián z tiskového oddělení.

O nemoci očí s doktorkou Dospělovou ON-LINE

ON-LINE ROZHOVOR / Jak poznat, že nemáte oči v pořádku? Proč se už dnes nemusí do očí řezat skalpelem? Jak se vlastně léčí šedý zákal? A vadí časté sledování televize či sezení u televize?

Holiš: U jednoho cimbálu překonám deset tun tahu

V mládí začínal jako horník, láska k cimbálu jej ale od této profese odvedla jiným směrem. Šedesátiletý výrobce a ladič cimbálů Vladimír Holiš z Frýdecko-Místecka ladí cimbály na meziříčský Cimbálfest od samotného začátku festivalu. Zbavovat cimbály falešných tónů jezdí také na konzervatoře i hudební školy do různých koutů republiky a pravidelně si jej zvou i za hranice.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies