VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Valašské pekařky se utkají o nejlepší frgál

Velké Karlovice – Kdo umí upéct pravý valašský frgál, může si poměřit síly s ostatními pekařkami a pekaři v neděli 14. listopadu ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku.

1.11.2010
SDÍLEJ:

Hrachovec u Valašského Meziříčí: Výroba Valašských frgálů.Foto: DENÍK / Matej Slávik

Populární obrovské koláče s borůvkovou, hruškovou, makovou nebo tvarohovou náplní patří ke klenotům Valašska

Ve Spa hotelu Lanterna vypukne 9. ročník soutěže O nejlepší valašský frgál, která je otevřena soutěžícím z řad široké veřejnosti. Koláče posoudí porota v čele s předsedou se stylovým příjmením Frgál. Klání se koná tradičně v období Svatomartinských hodů, které jsou součástí týdenního Karlovského gastrofestivalu.

Zúčastnit se může každý, kdo přinese svůj frgál na místo konání nejpozději hodinu před začátkem soutěže, tedy do 10. hodiny. Soutěžní vzorky nejprve posoudí pětičlenná porota, v jejímž čele opět zasedne Ladislav Frgál. „Je zkušeným odborníkem, protože se i díky svému netradičnímu jménu o tradici pečení frgálů dlouhodobě zajímá. Po hodnocení poroty budou moci ochutnávat i návštěvníci a také si vybraný frgál zakoupit,“ uvedla ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Během soutěže zpříjemní atmosféru netradiční cimbálová muzika Jánoš a folklorní pěvecký sbor Karlovjanky. Hlavní cenou pro nejlepší pekařku je v letošním roce víkendový pobyt pro dvě osoby ve Spa hotelu Lanterna. Drobnější ceny jsou připraveny i pro ostatní účastníky.

V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. Tradičně se v ní objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem i méně obvyklé meruňkové, ořechové, borůvkové či rynglové. „Například v roce 2005 se objevil dokonce zcela originální zelný frgál – zelňák, jehož tvůrci tehdy obsadili první místo,“ dodává Zuzana Vašutová. Loni poprvé v historii zvítězil frgál ořechový. Upekla jej Anna Šauerová z Karolinky, která tak zároveň proměnila svou druhou účast v soutěži ve druhé vítězství. Loni bylo do soutěže přihlášeno zatím rekordních sedmačtyřicet frgálů.

Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky, jako jsou Vánoce a Velikonoce, ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. Pravý valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a je jen s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky – namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky. Traduje se, že frgály z hliněné pece bývaly nejchutnější.

Soutěž O nejlepší frgál bude jedním z vrcholů Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích, který začne 11. listopadu a potrvá do 18. listopadu. Letos festival uvítá mimo jiné „Itala v kuchyni“ Emanuela Ridiho.

Zpravodajové Deníku

1.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Oprava cesty. Ilustrační foto

Oprava cesty zkomplikuje život zaměstnancům

Nově narozená miminka na Valašsku - 25. týden 2017

Vážení rodiče, díky vstřícnosti porodnic ve Zlínském kraji vám na našem webu přinášíme fotky dětí, které se právě narodily.

Motorkář měl kolizi s osobákem

Ke střetu motorkáře s osobním automobilem Peugeot došlo ve čtvrtek 22. června krátce po patnácté hodině na silnici vedoucí z Rožnova pod Radhoštěm do Valašské Bystřice.

Dopad zákona: před hospodami se vrší nedopalky

HLASUJTE V ANKETĚ / Kuřáci zahájili čtvrtý týden bez kouření v hospodách. V zahrádkách se kouřit může, restaurace bez zahrádek mají situaci složitější.

AUTOMIX.CZ

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

/FOTOGALERIE/ Na vozech mají heslo Pomáhat a chránit, nicméně i oni potřebují občas pomoc. Vidět policejní auto - ať státní či obecní policie - v nesnázích je sice trochu nezvyklé, ale občas k tomu dojde.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies