Mimo pohádkových bytostí si příchozí prohlédli rovněž kresby regionálních malířů zachycující valašské pověsti, ale také různé magické předměty z pohádek a pověstí.

Nová zámecká expozice je svým obsahem a pojetím ojedinělá. „Na výstavě představujeme nejznámější strašidla, co jen na Valašsku máme. A k tomu přidáváme místní pověsti zachycené na obrazech a kresbách známých regionálních malířů. Například Jana Kobzáně. Vše zajímavou interaktivní formou, takže si na své si přijdou dospělí i děti,“ řekl Valašskému deníku krátce před otevřením výstavy kurátor Pavel Mašláň z Muzea regionu Valašsko.

Jonáškovo zábavné odpoledne v zámeckém parku ve Valašském Meziříčí
Návštěvníci meziříčského zámeckého parku si užili báječný víkend

Pohádkový fotateliér i strašidelná soutěž

Páteční zahájení výstavy využili snad všichni její návštěvníci také k prohlídce zámeckého sklepení a dalších běžně nepřístupných prostor dominanty města. Připravený byl rovněž pohádkový fotoateliér, výtvarná dílna či strašidelná soutěž. Nejen pro děti.

„Vymalovala jsem si obrázek takového malého strašidélka. Můžu si ho vzít domů,“ pochlubila se pětiletá Eliška Semerádová, která přišla do vsetínského zámku se svým mladším bráškou a rodiči.

„Mě se na výstavě nejvíce líbila ta ježibaba,“ svěřil se osmiletý Jakub Hnátek, jehož na výstavu doprovodila babička. Jeho o dva roky starší bratr byl pak nejvíce spokojený s prací alchymisty, který se v temném podzemí zámku zaměřil na strašidelnou hru barev a světel.

Avšak spokojeností se netajili ani dospělí. „Výstava je velmi zajímavá a kdo má alespoň trochu rád tajemno, přijde si tu na své. Vrátil jsem se do dětství a zavzpomínal také na to, když mně valašské pověsti četla nebo vyprávěla moje babička,“ pověděl devětapadesátiletý Jan Orság ze Vsetína.

Výstava Valašská strašidla potrvá na zámku do konce letních prázdnin. Její páteční otevření bylo součástí programu Vsetínské noci. Do té se, jako každý rok, zapojila řada různě zaměřených institucí z města, od kulturních, přes školské až po sportovní. Programy se kromě zámku konaly také v domě kultury, kině Vatra, hvězdárně, knihovně, městských lázních, Základní umělecké škole, škole Kostka, Střední zdravotnické škole a na strojní průmyslovce.

Sexuolog Radim Uzel coby člen hodnotící poroty ochutnává v sobotu 18. května 2019 ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích vzorky sýrů přihlášených do 9. ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr.
Nejlepší sýr dělá Ludmila Rohelová. Jako porotce jej ochutnal i sexuolog Uzel