„Myšlenka vybudování takového zařízení vznikla před čtyřmi lety. Problematiku jsme již tehdy konzultovali se Zlínským krajem, který myšlenku podpořil. V našem mikroregionu totiž chybí zázemí pro poskytování sociálních služeb,“ uvedl Daněk.

O tom, že bude DSSH sídlit ve Valašské Polance, rozhodlo Valné shromáždění Sdružení obcí Hornolidečska, jehož členy jsou zástupci patnácti obcí mikroregionu. „Kromě jiného se přihlíželo především k tomu, která z obcí má k tomuto účelu vhodnou nemovitost,“ vysvětlil Daněk.

Valašská Polanka nabídla budovu současné mateřské školy i s její přilehlou zahradou. Podle starosty se tak plynule naváže na projekt přestěhování mateřinky do základní školy.

Hlasujte v anketě: Nově narozená miminka na Valašsku - 12. týden 2017

Budova se uvolní již v první polovině příštího roku, do konce roku 2019 zde přestavbami a přístavbami vznikne penzion pro seniory o kapacitě pětadvaceti lůžek, denní stacionář s kapacitou dvanácti míst a zázemí terénních sociálních a zdravotních služeb pro obyvatele celého regionu.

Kdo bude služby provozovat, se zatím neví. „V prvé řadě musíme počkat, jestli nám Ministerstvo práce a sociálních věcí schválí dotaci. Pokud se tak stane, výběrové řízení na provozovatele bude další z mnoha věcí na seznamu, které budeme řešit,“ ujistil starosta.

Částku padesát milionů by dotace pokryla ze sedmdesáti procent, zbytek zafinancují členské obce mikroregionu a pravděpodobně i Zlínský kraj. „Finanční spolupráci se Zlínským krajem máme zatím pouze předjednanou, potvrzená ještě není. Zastupitelstvo kraje požádáme o partnerství až podle toho, jestli a v jaké výši získáme dotaci, objasnil Daněk.

Čtěte také: Obecní hospodu v Polance opravili dělníci za dva měsíce

Harmonogram projektu nicméně stanovuje, že stavební práce začnou v polovině příštího roku. „Předpokládáme, že do roku 2020 už bude dům v plném provozu,“ doplnil Daněk.