Se svými asistenty jej zabudoval do levé části hlavní budovy polikliniky u rehabilitačních ambulancí. „Hledali jsme místo, které ženám zaručí anonymitu a zároveň půjde snadno nalézt. Muselo být rovněž rychle a snadno přístupné pro zdravotnický personál," připomněla hlavní sestra Jana Pelikánová. Bok hlavní budovy je podle ní ideální. Ženy box naleznou snadno. A k večeru, kdy maminky děti odkládají nejčastěji, je zde minimální provoz.

Valašsko bylo posledním regionem ve Zlínském kraji, kde babybox doposud chyběl. Meziříčská schránka má sloužit především jako pojistka pro to, aby se odloženým dětem dostalo včas potřebné zdravotní péče. Schránka funguje pomocí čidel, která ihned vyrozumí zdravotníky nemocnice, že se dvířka otevřela. Na příjmu se rozezní zvuková a rozsvítí světelná signalizace, takže zdravotníci okamžitě vyrážejí pro miminko.

Babybox ve Valašském Meziříčí je celkově šedesátým v celé České republice, ale teprve šestnáctou namontovanou schránkou takzvaně nové generace. „Babyboxy nové generace jsou vyrobené z nerezu, dvoukřídlá dvířka se otvírají samočinně po stisknutí jediného zeleně podsvíceného tlačítka a po zatížení speciální vaničky na dně klimatizované bedýnky se aktivací váhového senzoru zcela automaticky zavřou. Dvířka jsou proti kolizi s rukama dárce nebo s tělíčkem děťátka opatřena infrazávorou. Současně jde kabelem signalizace do místnosti stálé služby a prostřednictvím mobilů osmi jejich držitelům," vysvětlil princip fungování modernějších nástupců původních schránek zakladatel babyboxů u nás Ludvík Hess.

Vnitřek babyboxu snímá videokamera umístěná tak, že člověka, který do schránky dítě vloží, nezabírá. Ten tedy zůstává v anonymitě. „Výroba jednoho babyboxu včetně jeho instalace přijde na čtvrt milionu korun," uvedl ve středu při montáži nové schránky v meziříčské nemocnici Zdeněk Juřica. Výroba je financována přes Nadační fond pro odložené děti Statim, jehož zakladatelem je Ludvík Hess.

Ludvík Hess jednal v minulém roce o umístění babyboxu také s nemocnicí ve Vsetíně, nedohodl se ale s tehdejším vedením. Iniciativu poté převzala meziříčská nemocnice.

Podle vyjádření Hesse však ani myšlenka zřízení schránky ve Vsetíně ještě není zcela mrtvá.

První babybox v ČR byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně. Ve Zlínském kraji se první schránka objevila v prosinci 2007 v Nemocnici Tomáše Bati. Druhá přibyla v červenci 2009 v kroměřížské nemocnici a třetí vloni v létě v uherskohradišťské nemocnici. Podle Ludvíka Hesse pomohly babyboxy v České republice zachránit již stovku dětí. Zatím poslední byla holčička Ria odložená 31. 12. 2013 v Nemocnici Pardubice.

Schránku ve Valašském Meziříčí nyní čeká měsíční zkušební provoz. Do plného provozu bude slavnostně uvedena 27. února přesně v poledne.